Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Norge lockar svenska ingenjörer

9 år sedan

I Norge saknas i dag 16 000 ingenjörer. Sverige har ingenjörer som är erkänt duktiga, har gedigen utbildning och har inga problem med norska språket. Vad bra, då minskar arbetslösheten i Sverige, skulle man kunna tänka men så enkelt är det inte för att många svenska ingenjörer vill inte flytta till Norge enl. DN.jobb i dag.

Det finns faktiskt en lösning och ett verktyg  som gör det möjligt och man behöver inte flytta. Man arbetar som konsult  i ett norskt projekt men är anställd och bor i Sverige. Man arbetar på distans, jag pratar om IT.

Tänk vilken frihetskänsla att kunna arbeta var som helst om man har den kompetens som krävs utan att behöva lämna sina vänner, släktingar och det nätverk som man har samtidigt som man kan ha dagliga kontakter med sina kollegor i Norge eller var som helst i världen. Det låter som en dröm.

För ca tjugo år sedan funderade jag på att flytta med min familj till mitt förra hemland. Jag kom dit och jag fick ett  jobb, ett intressant jobb. Problemet var bara att det fanns inte dagis, kollektivtrafik så vi skulle ha svårt att få vår vardag att fungera utan att ha minst två bilar och en barnsköterska.

Tänk om det var i dag då skulle vi kanske kunna bo här men arbeta i mitt förra hemland, det låter som en dröm som jag sa innan. I dag vet jag att det finns de som arbetar på distans och de visar att det går.

Skulle du kunna tänka dig jobba i Kina, USA, Indien eller Japan? Jag menar arbeta inte flytta dit.

Hälsningar, Catherine