Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Fyra spännande saker som hänt (eller inte hänt) 2012 och tre saker som händer 2013?!

9 år sedan

Så här de sista skälvande dagarna av 2012 så känns det alltid lockande att reflektera över det gågna året men också att blicka framåt och fundera på vad som kan hända under det kommande året. För ett år sedan, dvs i slutet på 2011, skrev jag ett blogginlägg om de fyra områden som jag såg som spännande och intressanta att följa 2012 (läs hela blogginlägget här) och här kommer min reflektion på dessa områden:

1) Windowsmobilerna. Under det här året har ett nytt Windows mobilt operativsystem lanserats och ett antal nya mobiltelefoner bla från Nokia har lanserats med detta operativsystem. Det finns också allt fler app:ar i detta Eco-system – vilket jag skulle hävda idag är en förutsättning för att lyckas. Så det har hänt saker men fortfarande så är Windowsmobiler förhållandevis få och deras marknadsandel blygsam (och något jag gissar vare sig Microsoft eller Nokia är nöjda över).

2) 4G. För drygt ett år sedan passerade datatrafiken i vårt 4G nät datatrafiken i vårt 2G nät och vi hade nästan 6-siffrigt antal kunder. Idag ett år sedan har det hänt ännu mer. Inte minst beror det på att det nu (äntligen) finns ett antal 4G smartphones på marknaden. Bla Samsung och ovan nämnda Nokia har lanserat 4G telefoner för vår del av världen. Och det är i Smartphonen som man tydligt upptäcker fördelarna och nyttan med 4G – det går helt enkelt snabbare att vara uppkopplad mot alla jobbapplikationer, mot nätet och att tex köra en videokonferens eller kolla på annan rörlig bild. Det ser vi också i datatrafiken som fortsätter att explodera.

3) Mobil säkerhet. Ett aktuellt ämne under 2012 och en fråga som jag upplever har kommit allt högre upp på dagordningen hos många företag och myndigheter. Det är bra. En smartphone kan man idag använda till i princip allt som man också kan använda sin PC (och ofta lite till) så då känns det väldigt rimligt att samma typ av skydd också finns för den typen av devices. Men egentligen är frågan större än så – man bör ha en ”mobilstrategi” som också kopplar till helheten dvs hur skall vi på vårt företag använda mobila devices för att jobba så smart och effektivt (och säkert) som möjligt och hur utbildar vi vår personal löpande kring dessa frågor.

4) Mobila betalningar. Mycket hände redan under 2011 och mer har hänt nu under 2012. Det finns idag flera olika lösningar för mobila betalningar. Bla WyWallet som bildades under 2011 men som lanserade de första tjänsterna under det här året. Sedan har bankerna också lanserat sin tjänst under slutet av det här året. Men den tjänst jag tänker tydligast på är iZettle eftersom jag upplever att den täcker ett viktigt behov hos många småföretagere. Senast igår handlade jag av en småföretagare och betalade då med hjälp av en iZettle dosa.

Mycket av det som hänt under 2012 kommer fortsätta att utvecklas under det kommande året men de tre områden jag ser fram emot extra 2013 är följande:

1) 4G. Eller egentligen hur kommer den mobila datatrafiken utvecklas under det kommande året. I takt med att allt fler skaffar sig allt fler uppkopplade prylar, många uppgraderar sin smartphone till en 4G smartphone, utbyggnaden av 4G fortsätter och inte minst i takt med att allt mer innehåll finns som ”kräver” en snabb uppkoppling så tror jag att datatrafiken kommer att fortsätta explodera och hur skall vi som telekomoperatör förhålla oss till det? Hur skall framtidens affärsmodeller se ut? Under nästa år tror jag den här frågan kommer att bli än mer aktuell men jag tror inte det finns några enkla svar.

2) Kundupplevelse. Det här kan låta lite flummigt men det jag menar att jag tror under 2013 kommer det bli allt viktigare för allt fler att man får en bra kvalitetsupplevelse av sina mobila tjänster och sina mobila terminaler. Och hur man kan påverka den och vad som påverkar den. Och hur vi kan bli mer transparanta och kundorienterade och bättre guida er kunder till den bästa upplevelsen? Det här är frågor vi funderar på som bäst och under nästa år hoppas jag vi kan presentera en del konkret inom det här området.

3) ”Slaget” om mobilt operativsystem. Ja vad kommer hända under 2013 i vår del av världen när det gäller mobila operativsystem och vem vinner? Och vem försvinner? Det här känns väldigt öppet och det skall bli spännande och se om iOS fortsätter ha sin ställning och om Android lyckas vinna mer marknadsandelar? Och hur kommer Windows att ta sig under 2013? Vi vet ju att deras senaste 4G telefon sålt bra men hur kommer det fortsätta utveckla sig? Och vad händer med Blackberry på vår marknad (och i världen också kan man ju fundera över).

Sedan finns det såklart många fler områden som är intressanta – faktum är att vår bransch har varit och ÄR väldigt dymamisk och det är ju det som är så spännande. Allt kan verkligen hända under 2013. Vad tycker du är det mest spännande inför 2013? Fyll gärna på med dina tankar.

Gott Nytt År, vi hörs på det nya året!

Jessica