Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

SJ och Telia inleder 4G-samarbete

9 år sedan

sj-telia-lars-nyberg

Äntligen, säger jag, SJ och Telia har ingått ett strategiskt partnerskap för kommunikationstjänster. Ja, det är sant.

SJ och Telia gör nu gemensam sak för att erbjuda resenärer och personal bästa möjliga kommunikationsmöjligheter ombord på tågen. Telia ska bygga 4G längs landets mest trafikerade tågsträckor. De sju sträckorna som får förbättrad internet- och mobilkapacitet är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Örebro norr om Mälaren, Stockholm-Örebro söder om Mälaren, Stockholm-Sundsvall, Laxå-norska gränsen och Nässjö-Falköping. Utbyggnaden ska bli klar i december 2013.

SJ och Telia kommer även att upprätta ett gemensamt innovationsforum som ska utveckla och testa olika mobila lösningar för biljettbokning, betalning, trafikinformation, reseplanering och underhållning.

Jag tycker att det är en glädjande nyhet för att oss alla som väljer att ta tåget istället för att flyga. Det är klart att jag vill kunna prata i mobiltelefon utan att bli avbruten tio gånger eller svara på mail, läsa tidningen, titta på film osv utan några störningar.

SJ:s och Telias samarbete ger alla tågresenärer tillgång till den senaste kommunikationstekniken och det bästa bredbandet när de är på resande fot. Jag tror att vi kommer att bli flera som väljer att åka tåg när utbyggnaden av 4G är klart.

Jag förstår att SJ:s vd Jan Olson och TeliaSoneras vd och koncernchef, Lars Nyberg är stolta över ett sådant samarbete. Detta kommer att bidra till att flera väljer att åka tåg istället för att flyga och med det minska CO2 utsläppen också.

Vi vet alla att det alltid är bättre att ta tåget än flyg men den bästa resan är den resan som inte görs. Man kan använda kommunikationstjänster där man befinner sig. Man  hinner med mycket mera (sparar tid), kostar mindre, bättre livskvalitet – hinna lämna barnen på dagis/skolan, arbeta med kollegorna i Tallin, Spanien och USA samt hämta barnen från dagis i skaplig tid under samma dag. Och sist men inte minst minska CO2-utsläppen.

Catherine Karagianni