Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Guld i hållbarhetsarbete för OS

9 år sedan

Äntligen är det slut, säger några, vad tråkigt säger några andra och alla syftar på OS London 2012. I går var sista dagen och olympiska flaggan skickades vidare till Rio de Janeiro som kommer att anordna OS om fyra år. Jag älskar idrott och speciellt friidrotten så jag tittade så mycket jag bara kunde. Det som fastnade mest hos mig från OS London 2012 är att alla som hade förmånen att vara på plats berättar samma sak, gång på gång.

De berättar att de har blivit bemötta med värme, att alla frivilliga volontärer (över 70 tusen) var vänliga, hjälpsamma och trevliga. De berättar också om föredömliga transportsystem som fungerar, hög andel återvunnet material i byggnaderna, hänsyn till djurliv i parker samt nya affärsområden.

Hållbarhetsambitionerna inför OS i London var en satsning på att bli det grönaste OS-arrangemanget någonsin. Och målet tycks ha uppnåtts, enligt den oberoende kommissionen för ett hållbart London 2012.
Kommissionens ordförande skriver bland annat att OS har skapat en ny levande del av staden med parker där det tidigare låg avfallsdeponier, och att London nu är en av världens bästa städer avseende kommunikation. Dessutom har östra London utvecklats till ett område för företagande, investerare och turister.

Grattis London, säger jag och hoppas att andra städer tar efter som t.ex. Rio de Janeiro. Hoppas att städerna samarbetar och lär från andras framgångar och undviker deras misstag.

Läs de första synpunkterna på hållbarhetsarbetet under OS i London här.

Catherine Karagianni