Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Lösenord: password, 123456 – med midsommarjordgubbar

8 år sedan

Midsommar Telia Bättre affärer

Har ni någon ”policy” runt lösenord där du arbetar? Hos oss på Telia byter vi lösen minst var tredje månad – vilket är tvingande.

Häromveckan fick många av oss med konto hos LinkedIn, den professionella sajten för yrkesnätverkande, tips om att byta lösen kopplat ett misstänkt intrång med läckta lösenord.

Detta satte igång en rejäl översyn och funderare hos mig kopplat alla plattformar, som även om jag inte använder busenkla lösen som t.ex. password på samma sätt överallt, så blev det ändå en tankeställare över hur hantera detta. För samtidigt gäller det att på något sätt komma ihåg vilken lösen som ska till vilken plattform. Och MÅNGA plattformar och konton är det som bekant. Inte alla pin-koder att förglömma. (Det var bl.a. därför som vi gjorde mobil- och webbappen Telia Trends enklare genom att erbjuda möjligheten att logga in där med Facebook Connect istället för att måsta skapa ett eget lösen för Trends.)

Min kollega Phillip Malloch i Bryssel skrev nyligen denna blogg post på samma ämne om lösenord, där Phillip belyser flera faktorer runt detta på ett intressant sätt. Själv ser jag en framtid där biometri med tummar och ögon förhoppningsvis kommer att förenkla mycket av vår lösenhantering. Särskilt med tanke på att jag inte förmodar att minnet blir bättre med åren. Vad är dina tankar runt hantering av lösenord i framtiden?

Här kan du se en lista med de 15 vanligaste lösenorden i Sverige. Jag hade inte riktigt räknat med ”iloveyou”. Men nu när midsommar kommer, kanske dessa ord finner sin rätta plats – utanför det digitala livet.

Så på förekommen anledning, till alla mina trogna läsare – I love you 🙂

Må midsommar gott,

LG

One Kommentar

  1. Eyad Al-Mawaid 4 år sedan

    jag har glömt mitt närvarande lösenord