Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

App i Telias digital-tv

11 år sedan

Energi och vatten är två av de viktigaste framtidsfrågorna som kommer att beröra oss alla på ett eller annat sätt. Det är flera företag som tar fram olika lösningar för sina kunder där man kan som privatperson ha koll på t.ex. el- och vattenförbrukningen. Telia är ett av dem. Läs nedan vad Ante Baric säger om detta, ansvarig för fastighetsaffärer på Telia.Telia testar i samarbete med energisparföretaget Manodo en helt ny typ av tv-applikation för flerfamiljshus där tv:n görs till kommunikationscentral för hela hemmet. En av tjänsterna är att visa hushållets elkonsumtion och koldioxidutsläpp. Genom att mäta förbrukningen kommer hushållen varje timma kunna se sin el- och vattenförbrukning och direkt kunna påverka sin konsumtion istället för som tidigare tvingas vänta på att ta del av sin förbrukning i efterskott via räkningen. Dessutom kommer man att kunna se hushållets klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp och sätta egna energisparmål. Allt med hjälp av hemmets vanliga tv och utan att man behöver köpa eller installera dyrbara energidisplayer.

– Tv:n blir i allt större utsträckning ett fönster för mer än bara tv-tittande. Genom tv-gränssnittet som alla är vana vid möjliggör vi för människor att snabbt och enkelt se hur mycket el, vatten och värme man förbrukar och vad det kostar. Steget att kolla av elförbrukningen när man sitter framför tv:n är betydligt mindre än att läsa av en separat mätare, säger Ante Baric, ansvarig för fastighetsaffärer på Telia.

– Det här är ett steg på vägen mot att hushållen blir mer medvetna om sin förbrukning och miljöpåverkan, vi vet av erfarenhet att den som ser – och blir medveten – också ändrar sitt beteende och spar energi, säger Niclas Perkman, Marknadschef på Manodo AB.

Tv-appen testas under mars månad i 55 hushåll i Göteborg och utformas utifrån fastighetens behov. Utöver energitjänsten kan man också få tillgång till exempelvis väder- och trafikinformation med bilder, boka tvättstugan eller göra felanmälningar. Tv-tjänsten kan också fungera som en digital anslagstavla för fastighetsinformation. Om testerna faller väl ut lanseras tv-appen i Telias digital tv-nät under hösten 2011.

Vi hörs, Catherine

2 Kommentarer

  1. Hållbar energi kräver nya verktyg för aktiva elkunder | Bättre Affärer 10 år sedan

    […] Telia testar i samarbete med energisparföretaget Manodo en helt ny typ av tv-applikation för flerfamiljshus där tv:n görs till kommunikationscentral för hela hemmet. En av tjänsterna är att visa hushållets elkonsumtion och koldioxidutsläpp. Lär mera här. […]

  2. Humlegården sparar med en ny energiapp | Bättre Affärer 10 år sedan

    […] ger hyresgästerna möjlighet att se den el de använder samt vattenförbrukningen. Läs min blogg här om Telias […]