Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Miljödiplomerade evenemang – frukostseminarium på Berns

10 år sedan

Det var min kollega Lars-Göran Wallmark som tipsade mig om ett frukostseminarium på Berns angående Miljödiplomerade evenemang. Frukostseminariet anordnandes av Sponsrings & Eventföreningen och ägde rum igår. Jag var lite skeptisk när jag var på väg till Berns, igår morse i ett kallt Stockholm. Vilka kommer att vara där, kommer det att ge mig och mitt företag något? Martin Karlsson, Håll Sverige Rent (HSR) och Eva-Lena Frick, VD för VätternRundan var föreläsare.

Martin började med att säga att ”ni som är lite äldre känner säkert HSR men ni som är lite yngre gör säkert inte det”. Jag kände att jag är en av de äldre för att jag hade ett samarbete med HSR i slutet av 90 talet där HSR utbildade alla medarbetar i miljöfrågor (4 timmars utbildning). Men vad menar man med Miljödiplomerade evenemang? När blir det miljödiplomerade?

Enligt Martin Karlsson och HSR  är ”Miljödiplomerad arrangemang är en miljöutmärkelse för arrangemang som aktivt vill arbeta med att minska sin miljöbelastning”. Han sa: Miljödiplomerad är som en tårta som består av åtta bitar och för varje bit finns olika kriterier, sammanlagt 40 st.

Det kostar 15 000 kr + moms för ett evenemang att bli Miljödiplomerad och i det ingår: miljöutbildning, telefonstöd, guide till ansökan, rätt att använda HSR:s logotyp vid extern kommunikation, lån av skyltmateriel vid event, erfarenhet – tolv års erfarenhet att arbeta med hållbarhet vid olika typer av event. Evenemang blir godkänt i och med att ansökan till miljödiplomerad blir godkänt av HSR och Martin Karlsson. Evenemang som Musikfestivaler, Sporttävlingar, Konferenser, Företagsevents, Seminarier, allt som är tidsbegränsat kan bli miljödiplomerad

På min fråga om det skulle inte vara bättre att miljödiplomera de som arbetar med evenemang, fick jag som svar att det är ett bra förslag men de har inte tänkt på det. Klockan 11 igår fick jag ett mail från honom där han undrar om vi inte kan äta lunch en dag och prata om det.

Eva-Lena Frick, VD för VätternRundan berättade att VätternRundan är Miljödiplomerad. VätternRundan är världens största cykelmotionslopp – 300 km. Det är ingen tävling utan är ett motionslopp som startade 1966 av Sten-Otto Liljedahl. 17 611 startande i år och 16 766 kom i mål. 21%  av deltagarna kommer från andra länder och från Tyskland kommer de flesta.

Eva- Lena sa att de arbetar med att utbilda alla, som arbetar som frivilliga, i miljöfrågor, ca 4000 pers. De arbetar på att effektivisera sina transporter, köpa miljömärkt frukt och helst skulle de vilja att alla som är med kunde komma dit utan att ta bilen. Tyvärr, idag det går inte på grund av att cyklisterna får inte ta med sig cykeln på tåget.

En timmens seminarium går väldigt fort. Jag gick därifrån med massor med tankar. Jag kommer att ta upp detta med mina kollegor Lars-Göran Wallmark och Lars Neckman så vi får se om det här är något för oss.

Ha det gott, Catherine