Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Vill gärna påminna er om att säkerhet alltid är viktigt – även i er Smartphone!

11 år sedan

Upprepning är ju kunskapens moder, det fick jag alltid höra där hemma då jag var liten och skulle göra min läxa. Då tyckte jag mest det var ett jobbigt påstående från mina föräldrar men idag är jag lite klokare och vet att det är sant! Därför vill jag gärna upprepa att det är jätteviktigt att ni också tänker på säkerheten även i era Smartphones.

Jag har tagit upp detta i tidigare blogg inlägg (inlägg nr 1 och inlägg nr 2) men eftersom det kom upp (igen) igår på Svt Rapport så vill jag återigen ta upp några viktiga saker att tänka på då du och ditt företag redan använder er av Smartphone eller om ni funderar på att skaffa. En Smartphone gör onekligen jobbet både enklare, effektivare och faktiskt också roligare skulle jag vilja hävda.  Men man måste tänka på att tidigare var telefonerna mer ”primitiva”, man pratade och man skickade/tog emot en del sms men inte mer än så. Då var telefonerna fredade från virus och andra säkerhetsrisker men när telefonerna nu blivit smartare och alltmer kan liknas vid en dator så ökar risken för att drabbas.

Då du som företagare/anställd börjar nyttja det mobila arbetssättet i kombination med att du nyttjar en smartphone så befinner du dig ofta utanför företagets skalskydd och skyddas på grund av det inte av brandvägg, antivirus eller andra säkerhetsfunktioner som finns på ditt kontor/ordinarie arbetsplatsen. Därav kan den smarta telefonen bli en potenitell säkerhetsrisk!

Det är fortfarande få som har oturen att drabbas av virus i sin telefon men det är ganska så vanligt att folk tappar sin telefon och därmed riskerar känslig företagsinformation att läcka ut. Det kan handla om kundlistor, offerter, prislistor och annat som du som företag ogärna vill skall hamna i orätta händer.

Till skillnad från en dator är det lätt att smitta en mobiltelefon genom datatrafik, IR-porten, minneskortet, WLAN ellert bluetooth. Vår uppskattning är att idag har nästan 100% av alla företag både brandvägg och antivirusprogram på sina datorer medan bara ca 1% har motsvarande skydd på sin Smartphones. Lite märkligt eller hur?

De öppna plattformarna och det höga informationsvärdet gör att de smarta telefonerna blir attraktiva måltavlor för de som vill skada ditt företag eller komma åt era affärshemligheter. Självklart är det också en drivkraft att telefonerna ofta är kopplade till en betalplattform också som gör att man kan tjäna mycket pengar på ett enkelt sätt.

Så skydda dig och ditt företag för att undvika ovanstående problem. Tänk på att:

1) Slå på lösenordsskyddet så att din personliga kod måste knappas in när du startar och låser upp din telefon

2) Ändra din bluetooth-kod och inställning så att din bluetooth inte är synlig för andra enheter

3) Slå av ditt WLAN i mobilen då du inte surfar

4) Öppna ALDRIG mms eller e-post från okända avsändare som verkar misstänkte

5) Var försiktig med vilka filer, program och appar du laddar ner

6) Håll telefonen under nogrann uppsikt så att ingen installerar farliga programvaror. Det finns program som regelbundet tankar telefonen på information, exempelvis skickade och mottagna e-post, sms, loggar på telefonsamtal och gps-position.

7) Glöm inte att byta lösenord till ditt e-post konto och till sociala medier om du tappar din telefon så att ingen kan ”kapa din identitet

8) Sist men inte minst komplettera din telefon med stöldskydd, antivirusprogram och brandvägg om ni inte redan har det.

Läs gärna mer om Telias säkerhetstjänster för era smarta telefoner här.

Vi hörs snart igen,

Jessica