Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Skyddar vi innehållet i mobilen tillräckligt?

9 år sedan

I en artikel i Computer Sweden, nätbilagen, säger  Säpochefen Bengt Angerfelt att han inte anser att vi gör tillräckligt för att skydda innehållet i våra mobiler. En mobil idag har kapacitet för att lagra störa mängder data vissa upp till 32 Gb vilket för några år sedan räckte för många datorer och som omvandlat i information kan vara ett företags hela verksamhet. Om den kommer i felhänder så kommer informationen lätt i fel händer.Men även om den inte kommer på villovägar så kan informationen bli tillgänglig från en mobil som är uppkopplad eller blivit infekterad med virus eller annan skadlig kod. Mobiler är inte längre telefoner de datorer och på samma sätt som vi försöker skydda dessa med inbyggda säkerhetsfunktioner som lösenord eller extra skydd som antivirus och brandväggar. Men jag tror att vi upplever att telefonen är personlig och vi har med den och att det skulle innebära att den var i säkert förvar. Jag har inte själv reflekterat över det för än jag börjar titta efter vilken typ av information som finns i min egen telefon, Mail av mer eller minder känslig art, dokument som PDF, power point med affärsfrågor, rapporter och mer där till.

Ange lösen

Jag har två inloggningar på telefonen en för simkortet och en för att öppna telefonen. Och så fort den varit inaktiv i 10 sek så begär den kod. Men många slår inte en på sådan inbyggda funktioner för att det är besvärligt eller man vet inte hur man gör. Men för egen del så sitter det som en reflex som man gör med ett enkelt handgrepp. Det finns ytterligare sätt att skydda innehållet och se till att inte olämplig kod skadar innehållet eller skäl det och det är genom att använda samma typ av skydd för mobilen som för datorn. Det som kallas Desk top security med antivirus skydd och brandvägg finns i mobilen som Mobil device security. På Telia.se kan du läsa mer om Mobile security och snabbt få ett bra grundskydd som passar det flesta mobiler. Men lite sunt förnuft kring hur man hanterar sin telefon och vad man laddar ned bör man alltid ha ändå.

Internetsäkerhet blir en allt viktigare fråga som handlar om förtroendet och trovärdigheten för allt som flyttas mellan människor och terminaler på nätet. För i ett sammhälle som allt mer blir beroende av internet så handlar det om att allt skall fungera hela tiden misstron kan skapa enorma problem för vital funktioner. Det är därför viktigt att försvåra för olika hotbilder allt vi kan både för att skydda vår egen information men även för att inte blir bärare av den som skadar andra.

Vill du veta mer om IT-säkerhet i stort kan du läsa mer här om den ”osynliga fienden på nätet”.