Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så klarar du post-semester-stressen

11 år sedan

Det är min andra dag på jobbet efter min semester och det är fortfarande lugnt. Det passar mig bra, då hinner jag med det som måste bli klart under augusti månad. Jag passar på och läser också olika tidningar som kommer till mig elektroniskt. Jag fastande för en artikel hos Miljöaktuellt, skriven av Jon Röhne, ”Så klarar du post-semester-stressen”

En brittisk studie visar att fyra av tio chefer är mer stressade när de kommer tillbaka från semestern än vad de var före ledigheten.

En undersökning från engelska Institute of Leadership and Management, ILM, visar att 25 procent av 2500 tillfrågade chefer var mer stressade när de kom tillbaka från semestern än vad de var när de tog ledigt. Framförallt är det den stora ansamlingen mejl som möter dem efter ledigheten som känns pressande.

Undersökningen, som publiceras på sajten Management Issues,  visar att åtta av tio chefer regelbundet svarar på mejl under semestern och fem av tio chefer svarar på jobbrelaterade telefonsamtal. Endast en av tio uppger emellertid att de besöker kontoret under semestertid.

På Management Issues
har man till sist några tips till chefer för att de ska slippa post-semester-stressen: 

  • Planera din nästa semester – och börja redan nu. Detta ger dig något att se fram mot redan idag.
  • Kontakta en kollega några dagar innan du kommer tillbaka från semestern och hör om det hänt något viktigt meda du varit borta.
  • Ta med dig en souvenir eller en minnessak från din semester och lägg den på ditt skrivbord. Detta ger dig positiva minnen när det blir stressigt. 

Mejl har blivit ett problem för de flesta av oss inte bara under semesterperioden utom resten av året också. Det är lätt att skicka ett mejl idag och vidarebefordra ett till många andra och de i sin tur vidarebefordrar det till några till. Vi måste börja tänka annorlunda och använda mejl på rätt sätt. Risken finns att vi glömmer bort allt positivt som mejl för med sig, som t.ex. spara tid, lätt att kommunicera och minska på CO2 utsläpp, om vi bara lyfter fram nackdelarna.

För tre år sedan åkte jag utomlands på sex veckors semester. På min ”Frånvarohanterare” skrev jag tydligt under vilken tid kommer jag att ha semester, vilka personer kommer att vara tillgängliga under den tiden, att jag inte kommer att läsa de mejl som kommer till mig under min semestertid och att de är välkomna att skriva till mig, om frågan kvarstår, när jag är på plats igen.

Jag gjorde som jag sa och det hände inget. Tänk om Telia skulle stå och falla bara för att jag var på semester.

  • Jag tror att det krävs bättre planering av var och en av oss . Det bör alltid finnas någon som kan hoppa in om det händer något med mig, annars är det illa.
  • Det krävs mera tydlighet av var och en. Mina kollegor t.ex. vet att om de skickar en kopia till mig är det inte det som jag prioriterar i första hand.
  • Det är upp hos var och en att sätta sina gränser.

Det är viktigt att vi kommer ihåg att ingen är ovärderlig och att olika undersökningar visar att man inte är effektiv när man stressar sig.