Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

24 timmar efter Almedalen

11 år sedan

I går kl 07.05 tog jag båten från Visby till Nynäshamn. Vi var ”bara” ca 400 personer på båten nu, inte ens 1/3 i jämförelse med när jag åkte till Visby.  Visby är lika vacker  på morgonen som sent på kvällen när det är solnedgång.

Jag försökte göra en sammanfattning av mina fyra dagar i Almedalen. Fyra dagar, tänkte jag. Det känns som att jag har varit där i fyra veckor. Jag har hunnit med så mycket och jag har träffat så många personer under dessa dagar som annars man inte gör på så kort tid.

Jag träffade politiker, tjänstemän, kommunpolitiker, lärare, läkare, företagsledare och olika organisationsrepresentanter. Vi pratade politik, forskning, vård och hälsa, klimat- och hållbarhetsfrågor.  Jag märkte att oavsett med vem jag än pratade så på slutet kunder jag inte låta bli att ta upp vikten av att samarbeta med varandra. Alla frågorna hänger ihop och vi bör inte tappa bort helheten. Klimat- och miljöfrågorna är viktiga men vi kan inte lösa dem om vi inte sätter in dem i ett bredare perspektiv om vi inte integrerar frågorna i allt annat där de är relevanta.

Klimat- och miljöfrågor berör alla oavsett var man befinner sig. Visst är det bra om vi här i Sverige tar vårt ansvar och gör vad vi kan både inom företagen, kommuner, organisationer och som enskild konsument men för att lösa klimatfrågorna i sin helhet krävs det mera än så. Det krävs först och främst fred så att människor har någonstans att bo och får mat för dagen. Vem orkar bryr sig om miljö- och klimatfrågor om man inte vet om man lever i morgon eller om man inte vet om man har mat för sina barn i morgon?

Det behövs, det krävs smarta politiska beslut. Det krävs politiker som vågar ta långsiktiga beslut.  Det krävs företagsledare som arbetar med att utveckla sitt företag långsiktigt och inte sträva bara efter kortsiktiga vinster.

Det finns de som fortfarande undrar om det går att driva ett lönsamt företag samtidigt som man arbetar med miljöfrågor och hållbarutveckling.

Svaret är ja. Jag har egen erfarenhet av det. Telia sparar 220 miljoner SEK på årsbasis bara genom att minska sina tjänsteresor och speciellt på flygresorna. Telia sparar flera miljoner per år genom att arbeta med energieffektivisering, Telia sparar flera miljoner per år i form av besparad tid genom att låta sina anställda arbeta flexibelt, arbeta där de befinner sig genom att se till att vi har tillgång till IT- och kommunikationslösningar.

Beslutsfattarna måste ha i tankarna hela tiden att de beslut som tas idag kommer att påverka flera generationer framöver. Vi måste börja nu att tänka annorlunda och ta ansvar för våra handlingar.

Almedalen är ett mötets arena där man kan träffas och byta kunskap och erfarenheter men också knyta affärskontakter samt också om man har tur få vänner för livet.  Jag träffade och var på samma möte med många som jag nämnde innan som t.ex. Lars Ohly, Svante Axelsson, Maria Wetterstrand, Mikael Salo, Sofia Arkelssten för att nämna några.