Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Säkerhet och tillgänglighet, nyckeln till framgångsrik molnstrategi.

12 år sedan

Att lyckas med molnet som applikationsleverantör istället för att ha det liggande på en server som står säkert i samma rum som kontorsmateriel och lite andra bra och ha saker, innebär att man måste ställa lite nya krav på sina leverantörer och på sig själv inte minst. LG Wallmark, kollega samt trendspanare på bloggen, lyfte fram från i en av  våra undersökningar att endast 10 % säkrar sina dokument på nätet och resten struntar i det eller lägger det på en hårddisk hemma. Även om den siffran handlar om privatpersoner till stor del  så vet vi att många företag känner stor osäkerhet in för att lägga sina dokument på nätet i någon annans händer. Tre saker väger extra tungt

1. Säkerhet, kan man lita på att materialet är skyddat och att inte andra kan stjäla det eller förvanska det?

2. Tillgängligheten, är tillgängligheten på nätet och nättjänster tillräckligt bra för att alla skall använda internet accessen som enda anslutningsform?

3. Prestanda, är prestandan och kvaliteten tillräcklig för allt jag behöver kunna komma åt, realtid får en helt ny innebörd jämfört med tidigare.

När det gäller säkerhet är det först och främst viktigt att ha skapat sig en förståelse för värdet av den information det gäller och anpassat kraven där efter. Ta reda på vad som gäller för den leverantören som har molntjänsten och hur deras säkerhetstänkande ser ut. När det gäller både sina egna datorer och företagets nätverk så går det att skaffa skydd för dessa med Firewalls, antivirusskydd, spamfilter och webfilter. Och behöver man mer stöd och hjälp med sitt behov så ta hjälp av en expert dessa kan du hitta hos vissa säkerhetsleverantörer  bl.a. hos Telia.

När det gäller tillgänglighet och prestanda så är det både en fråga om vad det är för applikationer, vart skall de användas och hur påverkar det företagets arbetssätt. Vi förändra ganska snabbt sättet vi arbetar och behöver tillgång till våra tjänster och där med ställer vi nya krav på kopplingen till internet. Snabbhet handlar inte bara om hur mycket jag kan ladda ner på kort tid utan även hur snabbt en applikation reagerar på mina kommandon, från det att jag trycker OK hur snabbt får jag fram svaret på en fråga. Om jag skall skicka mycket saker behöver jag ha tillgång till hög uppströms hastighet tex för att lagra dokument eller dela med mig till andra. Vart kommer jag att befinna mig hemma på kontoret i en hotell lobby eller hos en kund oavsett så måste jag kunna få tillgång till bra internet anslutning.

På kontoret är det oftast en fast access med ett trådlöst nätverk som fungerar bäst. När man är på olika publika ställen så är det bästa att skaffa ett komplement av olika accesser, flera är oftast bättre därför att det innebär att man har maximalt med valmöjligheter.  Det finns ett fler tal sätt som man nå internet mobilt 3G, Edge, GPRS och publika trådlösa nätverk alla olika sätt men med lite olika hastighet och tillgänglighet beroende på vart man befinner sig. Välj ett abonnemang som kan hantera fler olika och gärna ett där det finns dokumenterat tillgängliga publika nät.  Tillgång till 4G kommer inte att göra det hela sämre då blir både svarstider och hastigheter snabbare och upplevelsen blir mer som den jag vant mig vid på firman.

Det finns en sak till som är riktigt bra och som jag har stor glädje av varje dag och det är en automatisk accessväljare. Den håller koll på att jag har den bästa tänkbara uppkopplingen och den prioritera hela tiden det som är snabbast och mest optimalt. Om jag befinner mig på en plats där Telias Surfzoner eller Homerun finns så använder den W-Lan uppkoppling, när jag sedan slår ihop datorn så hittar den 2g eller 3G nätet och  när jag kommer fram till kontoret eller hem så slår den på det trådlösa nätet igen utan att jag behöver göra någonting.  Så vart jag än befinner mig så har jag i stort sätt alltid tillgång till nätet för att kunna använda mina olika applikationer och allt jag gör är att öppna datorn och logga in.

Molnet är här för att stanna och vi kommer att se allt fler program och tjänster som levereras den vägen och idag finns både säkerhetsstöd och internet accesser som stödjer våra olika behov. Men det som är viktigt är att känna till sina egna behov och dessa skapar möjligheter med nya smarta verktyg. Det digital kontoret handlar om att kunna göra sitt jobb där det passar bäst och på användarens villkor, mitt kontor är där jag vill att det skall vara tack vare molnet. Flera av applikationerna som jag använder är tillängliga via olika terminaler och backup tas löpande på både dokument och mail så jag inte behöver fundera på vart om allt finns sparat.

Just nu är det min Mac hemma som är kontoret i morgon en Mobil eller min PC på ett möte hos en kund.

Mitt i Molnet

Patrik