Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Sammanfattning från Apples keynote

4 år sedan

Blogg-hero-tim

Årets keynote är förflyttad till Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco som rymmer runt 7000 deltagare. Tim Cook äntrade scenen och inledde med att hålla en tyst minut för de drabbade i Orlando. Han berättade att detta är 27:e utvecklarkonferensen för Apple och att det är över 13 miljoner registrerade utvecklare som finns inom Apples utvecklarprogram. På WWDC finns det deltagare från 74 olika länder, 70% av alla som är där i år är det första gången för. 100 stycken är under 18 år och den yngsta deltagaren är endast nio år och hon spås vara en riktig utvecklarstjärna.App store lanserades för åtta år sedan och hade då 500 appar, nu har App store mer än 2 miljoner appar som har blivit nedladdade mer än 130 miljarder gånger. Utvecklarna har fått 50 miljarder dollar i ersättning så detta är den mest lönsammaste app store i dagsläget.

Dagens keynote kommer handla om de fyra olika plattformarna för watchOS, tvOS, OS X och iOS.

Först ut är watchOS 3 som kommer bli sju gånger snabbare än tidigare OS när det gäller favoritapparna. Nu kommer det gå mycket fortare och öppna upp de appar som man vill använda på sin klocka. Nya funktioner som att kontrollcenter gör det igenkännande från iOS. Lansering av Scribble (du kan rita/skriva direkt på din skärm som sedan tolkas till ord). Nya utseenden på klockan med eller utan aktivitetsringarna kommer finnas. Nu får Musse Pigg även sällskap av Mimmi Pigg som alternativ.

Du kan också ställa in så att genom sidoknappen kan du ringa SOS alarm oavsett var du är i världen antigen via din iPhone eller via klockan (wifi). Du kan även ringa upp dina ICE-kontakter och skicka en karta över var du är.
Aktivitetsringarna har blivit väldigt populära och användarna tycker att de är motiverande och nu kommer du även kunna dela dina ringar med familj och vänner. Du kan genom detta peppa din omgivning till att röra sig lite mer.
Ny app som är yogainspirerad som heter Breathe kommer lanseras med nya watchOS 3. Appen hjälper dig att ta djupa andetag. Enligt forskning så anses det ett bra sätt att komma i harmoni med sig själv. WatchOS 3 släpptes till utvecklarna idag och uppgradering för oss andra kommer i höst.

 

Blogg-hero-tvos
Nästa plattform var tvOS som idag har över 1300  olika kanaler och 6000 appar. Nya appar som är på väg in är bl.a Sling som kommer sända massa live kanaler. Om denna app kommer fungera i Sverige vet vi inte än, men troligtvis inte vid lansering. En annan app som är Apple lyfte var Sketchparty där du spelar tillsammans med dina iPhones mot Apple-tvn.
Ny kontroll app är på väg så att du kan via din iPhone eller iPad kan styra Apple-tvn. Siri blir mer smart och kan nu utföra kommandon att titta på olika specifika kanaler och blir mer som en tv-assistent för dig.
Bästa av allt är att Apple kommer bygga in single sign-on för apparna. Du kommer inte behöva logga in på varje specifik app. Identifiering kan ske via en iOS enhet eller via en Apple watch.

 

Vill du ha det biolikt, kan du byta bakgrundsfärg till mörk istället för den ljusa som är idag.
TvOS uppgraderingen släpptes idag för utvecklarna men även denna kommer till oss användare senare under hösten.

 

Tredje plattformen ut var OS X som nu efter femton år byter namn till macOS. Den version som släpps nu kommer heta Sierra. Plattformen har fått riktig uppdatering och den första funktion som lyftes var autounlock – det vill säga att istället för att behöva logga in på din dator så kan du som har en Apple watch loggas in automatiskt utan att du behöver göra någonting.
Universal clipboard gör att du kan kopiera något på din iPhone sedan så kan du klistra in innehållet direkt på din Apple dator helt sömnlöst. iCloud Drive kommer nu vara tillgängligt från alla enheter och tanken från Apple är att vi som användare skall nyttja den som en extern hårddisk och lagra allt vi har där. En ny funktion som presenterades var att automatisk rensning av filer som inte används eller behövs.
Apple Pay kommer nu till webben och du kommer via Touch ID med din iPhone eller med din Apple watch kunna bekräfta ditt köp även i webbshoppar.
Fler program kommer använda sig av olika flikar/tabbar och på så sätt kan du exempelvis ha flera kartor uppe samtidigt.

 

Picture in Picture eller bild i bild, är en funktion som kommer vara bättre utvecklad i macOS. Då kommer du kunna se på ett youtubeklipp samtidigt som du gör andra saker på din dator. En annan nyhet för macOS är att Siri äntligen kommer även till datorerna.
Utvecklarna fick tillgång till macOS idag, publik beta kommer i juli och uppgradering beräknas senare i höst.
Blogg-hero-iOS10
Sist men inte minst var det dags för iOS. Detta är den största uppgradering av plattformen någonsin.
Det som nämndes var 10 stora förändringar i operativsystemet.
  • Användarvänligheten förändras då vi får en mer interaktiv låst- samt hemskärm. Utvecklat kontrollcenter som kan göras mer personifierad med widgets samt mer 3D touch funktioner på hemskärmen.
  • Siri kommer öppnas upp för utvecklare.
  • QuickType – smartare sätt att kommunicera
  • Bilder kommer uppdateras och ha ansiktsigenkänning, kommer skapa automatiska album utifrån plats, händelser, minnen och vilka som har varit med på bilderna.
  • Kartor kommer få ett nytt utseende och bli mer proaktivt med bättre navigering. Apple öppnar upp kartor för utvecklare.
  • Apple Music har nu över 15 miljoner prenumeranter. Tjänsten kommer få en helt ny design och du får även låttext med på låtarna.
  • Nyheter har idag över 2000 olika publikationer som läses av över 60 miljoner användare. Nu kommer Apple införa prenumeration så du kan läsa fler tidskrifter och att du betalar via Apple. (Än finns inte Nyheter för den svenska marknaden, när det kommer vet vi inte än).
  • HomeKit får nu en egen Home app för iPhone, iPad och Apple watch. Det kommer fler API för utvecklare att ta del av och fler funktioner kommer att komma i och med detta.
  • Telefonen kommer få smartare voicemail funktion där du kan få ta del av röstmeddelandet som text meddelande. (Detta är en funktion som vi dagsläget inte kan bekräfta kommer fungera i Telias nät). Apple har även öppnat upp för Voip-tjänster kommer kunna erbjuda exempelvis samtal via Skype i Apple CarPlay.
  • Meddelande kommer uppdateras och få en hel del nya funktioner. Du kommer bland annat kunna använda dig av handskrivna meddelanden stora emojis, bubbeleffekt som indikerar hur du vill att ditt meddelande skall motas. Apple öppnar upp meddelande för utvecklare, allt för att vi skall få fler möjligheter till att personifiera våra kommunikationer med varandra.
Apple var noga med att berätta att även om vi går mer och mer till personifiering så sparar de ingen data utan den ligger lokalt i din iPhone/iPad. Allt för att det ska vara säkert för oss som användare.
iOS 10 blir tillgängligt för utvecklare idag, men kommer senare i höst som en gratis uppgradering till oss andra.
Det sista som presenterades var Swift Playground. Swift är nya kodspråket för iOS och har funnits i ett par år. Men för att inspirerar och lära fler att koda så har Apple skapat en app för iPad så på ett enkelt och lekfullt sätt kan alla lära sig grunderna. Swift Playground kommer vara gratis och kommer senare i höst.