Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vi live-bloggar om kvällens Apple-event (WWDC)

6 år sedan

wwdc14-home-branding

 

19.00 Nu kör vi!

19.01 Konferensen öppnas med en reklamvideo gällande appar och hur de har förändrat våra liv

19.07 Tim Cook intar scenen och möts av jubel. Han börjar med att tackar alla utvecklare som har hjälpt till att föra Apple framåt i utveckling.
Yngsta utvecklaren i publiken är 13 år. Idag finns det 9 miljoner registrerade utvecklare. Men idag kommer vi prata om iOS och OS X.

Tim berättar att OS X Maverick är nedladdat av 51% av macanvändarna, dvs 40 miljoner användare.

19.12 Nu lanseras nya OS X Yosemite och presenteras av Craig Federighi.

OS X Yosemite
Design
Bakgrundsbilden styr färgerna bl.a i menyn och dockan. De lanserar även ett ”darkmode” så att det blir enklare att läsa för våra ögon. Designen är glossig och snygg.

Notifikationscenter
Nu kan du själva styra hur du vill att notifikationscenter skall se ut och funka. Blir som widgets som du kan välja var de skall vara och i vilken ordning.

Spotlight
Spotlight blir enklare, som ett Google fönster som du alltid kan ha tillgängligt. Du kan söka allt både appar, program eller på internet.

iCloud Drive
Finns tillgängligt för alla iOS enheter, OS X samt för Windows. Här kan du lagra alla dina dokument och komma åt dem från vilken enhet du vill.

Mail
Du kan välja att inte skicka iväg stora tunga filer i epost utan att det bifogas en länk istället och du använder tjänsten mail drop.
Markup funktion gör att du kan korrigera och rita på bilder i ett mail innan du skicka vidare

Safari
Enklare och dela länkar med sina vänner än tidigare. En dela-knapp finns nu längst upp i högra hörnet.
Du får nu upp till 2 timmar mer batteritid om du exempelvis tittar på streamad video på din macbook air.

Brian visar nu nya Safari.

Airdrop kommer nu funka inte bara mellan iOS enheter utan även med OS X. Om du skriver ett mail eller om du håller på med ett dokument så kommer du kunna välja vilken enhet du vill arbeta vidare med. Smidigt och efterlängtat.

Nu kommer även Messenger och att synkas på alla enheter samt missade/inkommande samtal kommer notifieras på din dator. Du kan nu använda din dator som en högtalartelefon men ringer via din iPhone.

Uppdateringen av OS X Yosemite lanseras i höst och kommer vara gratis.

19.45 Tim är tillbaka på scenen. Nu skall vi prata om iOS.

97% av alla iOS 7 kunder är väldigt nöjda kunder. 89% av alla iOS användare har uppdaterat till iOS 7. Jämfört med Android där 9% använder nyaste Android KitKat. Ju fler användare av nyaste operativsystemet desto fler nöjda kunder, säger Tim Cook.

Nu lanseras iOS 8.

Samma design som iOS 7 men förfinat och med fler små detaljer för enkelhet. Lättare och hantera än tidigare med att svara på olika notifikationer. Nu tar de inte upp mitten av skärmen och stör dig när du gör annat utan lägger sig längst upp på skärmen.

Spotlight blir bättre även för iOS 8. Samma som det var för OS X Yosemite mer sökbara element.

Quicktype ger dig förslag på vad du skall skriva. En ny automatisk textigenkänning som hjälper dig skriva fortare på din iOS enhet.

Messenger har förbättras. Du kan se var dina vänner är. Du kan även använda en ny tjänst Tap to talk och prata in ett meddelande som din vänner kan lyssna på. Du kan dela bilder och dina konversationer synkas på alla dina enheter.

För företag har det utvecklats en hel del för iOS 8. Skyddat men enkelt att kunna ta del av de program och dokument som företaget tillhandahåller. Företag behöver inte förkonfigurera de olika enheterna utan du kan med hjälp av en

Låt oss prata om hälsa. HelthKit hjälper till och avläser hur du mår och kan kopplas med tredjepartsprogram som ex Nike+.

Familysharing ger möjligheter till att dela foton, kalender samt var de befinner sig. Du kan även dela betalappar mellan er i familjen det gäller upp till 6 familjemedlemmar som delar samma kreditkort. Om dina barn vill handla en betalapp så får du som förälder en förfråga om det är ok att köpa och ladda ner appen.

Förbättrade funktioner i Photo. Du kan redigera dina bilder med ljus och färg. Detta kommer även att bli lika enkelt och göra på din OS X Yosemite dator.

Siri har utvecklats och kommer prata 22 nya språk och kommer även lära sig hitta Shazam och betalt iTunes material.

20.25 Tim är tillbaka och berättar att den andra halvan av lanseringen  gällande iOS 8 handlar om hur det skall blir bättre för utvecklare. En funktion är att app-utvecklare kan skapa egna bundlingar på sina appar och sätta ett eget pris.

Nyheter för utvecklar-SDK

 • Extensions
 • Touch ID
 • Photo
 • HelthKit
 • HomeKit
 • CloudKit
 • Metal
 • SpriteKit
 • ScenceKit

Xcode lanseras med nytt programmeringspråk – Swift. Ersätter Objective-C och är snabbare och mer modernt.

Nu har de pratat en hel del om kod och hur det kommer kunna förändra skapandet av nya appar.

iOS 8 lanseras som Beta för utvecklare, vi andra får vänta till i höst.

20.56 Tim är tillbaka på scenen och sammanfattar vikten av att hårdvara och mjukvara skall gå hand i hand. Att detta är något som kännetecknar Apple. Han avslutar med att tacka alla medarbetare på Apple.

Sammanfattningsvis var detta första keynoten som inte innehåll någon hårdvaru-presentation alls utan endast om OS X Yosemite och iOS 8.

One Kommentar

 1. WWDC 2014 | Suzannes.se 6 år sedan

  […] kl 19.00 svensk tid startar Apples stora keynote på WWDC.  Ni kan följa min liverapportering på telia.se/smartarevardag om ni är intresserade av vad Apple kommer […]