Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Test av Sony Xperia Z

7 år sedan

Sony Xperia Z

Vilken smartphone! Oj oj oj, vilken smartphone! Jag behövde verkligen få det sagt innan jag kan gå in och berätta om vad jag tycker som nya Sony Xperia Z i detalj.

Känsla och byggkvalitet

Man kan tycka vad man vill om Apple iPhone, och det gör som tur är de flesta. Men en sak som nästan inte kan diskuteras är hur välbyggda deras smartphones är och vilken kvalitetskänsla det är i iPhone. Sony Xperia Z är en av få smartphones som kommer upp i samma nivå som iPhone i just det här avseendet. Både fram- och baksidan täcks av härdat glas och även sidorna består av samma material. Runt om kanterna och hörnen sitter en ram som håller ihop allting.
På vänster sida sitter två luckor och bakom dem döljer sig en minneskortsplats för microSD-kort och uttaget för micro-usb för laddning och dataöverföring.

Sony Xperia Z i lila
Vi på Telia kommer till en början att vara ensamma om att sälja Sony Xperia Z i den riktigt snygga lila versionen!

På toppen av Sony Xperia Z sitter en lucka som döljer och skyddar hörlursuttaget som är standard med 3,5 mm.
På höger sida finns ännu en lucka för att kunna sätta i sim-kortet. Längst ner på högersidan finns möjlighet att fästa en snodd om du vill. På samma sida sitter av- och på-knappen som också tänder och släcker skärmen. Den sitter en liten bit ovanför mitten av telefonen och det är en riktigt bra placering i mitt tycke. Jag brukar alltid hålla min smartphone i vänsterhanden och då hamnar mitt långfinger naturligt på knappen. Den är ordentligt förhöjd så att du ska kunna hitta den lätt. Formgivningen av den här knappen är viktig, för enligt Sony använder genomsnittsanvändaren den här knappen 76 gånger per dag. nedanför av- och på-knappen sitter volymknappen som du också använder för att zooma i kameran. Även den här placeringen är smart, för hur många är det som egentligen håller högst upp på sin smartphone när man håller den mot örat under ett samtal?

Utöver att Sony Xperia Z känns extremt välbyggd och har hög kvalitetskänsla och att knapparna är välplacerade så är det här en riktigt snygg smartphone. Med sina raka och strama linjer så är den riktigt stilren, och att skärmen går långt ut i kanterna förhöjer premiumkänslan ytterligare.
Att Sony Xperia Z är en mobiltelefon som trivs i fuktiga och dammiga miljöer finns det inga tecken av i designen. Och trivs i damm och fukt, det gör den verkligen. Sony Xperia Z är certifierad till IP-klasserna 55 och 57. Den första siffran anger hur dammtålig en produkt är och den andra siffran anger hur fukttålig den är. Sony Xperia Z ska tåla damm mindre än 1 mm i diameter, men den är inte dammtät. Däremot ska inte dammet kunna påverka funktionen. Anledningen till att Sony Xperia Z har två IP-klasser för fukttåligheten är att det är två olika tester som utförs. Testet som ger IP-klass 55 består av att produkten bestrålas av vatten med ett visst tryck från alla håll. Testet som ger IP-klass 57 består av att produkten sänks ner i vatten. IP57 betyder att en produkt ska kunna ligga i sötvatten på 1 meters djup i 30 minuter utan att ta skada.
Se gärna filmen nedan för mer information kring IP-certifiering och vårt eget test av fukttåligheten hos Sony Xperia Z.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JGQEuCniEwc&feature=youtu.be

Hårdvara och prestanda

I denna välbyggda smartphone har Sony klämt in det bästa som finns på marknaden idag. Det är en fyrkärning processor på 1,5 GHz, 2 GB arbetsminne och 16 GB lagringsminne. Om du tycker att det inte räcker med 16 GB så kan du också sätta i minneskort för att bygga ut minnet.
Den snabba processorn tillammans med det väl tilltagna arbetsminnet gör att hela upplevelsen är snabb och responsen kommer direkt när du trycker på skärmen. Jag är ingen stor mobilspelare, men de två spel som jag testat med flyter helt utan problem. Spelen är Subway Surf och Offroad Legends.

Skärmen är på 5″ och har upplösningen 1080×1920. Det ger en pixeltäthet på 441 pixlar per tum. Jag kan garantera att hur du än väljer att titta på den här skärmen med bara ögonen så kommer du inte att se pixlarna. Det gör att skärmen är väldigt behaglig att se på, och att se på film blir helt fantastiskt! Jag jobbade på Telia redan när den första mobiltelefonen med färgskärm kom. Om jag inte minns fel så var det en Siemens med 4-färgsdisplay, och utvecklingen har verkligen kommit långt sedan dess!

Många, för att inte säga alla, smartphones har GPS inbyggd. De flesta har dessutom versionen aGPS. Skillnaden mellan GPS och aGPS är att aGPS får extra hjälp av mobilnätet för att snabbare kunna fastställa din position. Sony Xperia Z har dessutom stöd för något som heter Glonass. Enkelt förklarat så går GPS via vissa satelliter och Glonass via andra. Genom att ha tillgång till båda systemen ska positionsbestämningen kunna bli ännu mer exakt.

Samtalskvaliteten i Sony Xperia Z är bra, både i din ände och den du pratar med. Jag har provat samtal direkt i mobiltelefonen, via den inbyggda högtalaren, via headset med sladd och via bluetooth-headset. Det finns inget att anmärka på, utan tvärtom är ljudet precis så bra som jag önskar.

På baksidan sitter kameran som har en upplösning på 13 megapixlar. Upplösningen på kameran säger inte alls allt om bildkvaliteten, men Sony är ett företag som jobbat med digitalkameror länge och verkligen kan detta. I Sony Xperia Z sitter Sonys Exmor RS-sensor som är väldigt bra på att hantera lite sämre ljusförhållanden. Den har också möjlighet att ta bilder i HDR vilket enkelt förklarat innebär att det tas bilder som är både över- och underexponerade och de slås sedan ihop till en bild. På det sättet blir mörka delar i bilden ljusare och för ljusa delar mörkas ner något.
Bland inställningarna i kameran finns ett antal bildeffekter. Min favorit är den som kallas ”delvis färg”. Med den effekten så trycker du på en färg i bilden innan du tar bilden. Då är det den färgen som visas och resten av bilden blir svartvit. Det finns fler effekter, så prova dig fram och hitta dina egna favoriter!
En annan riktigt bra funktion i kameran är ”burst-mode”. Med det påslaget så tar kameran nya bilder i väldigt tät följd så länge du håller nere avtryckaren på skärmen. På 10 sekunder hinner jag ta 64 bilder med upplösningen 3920×2204 eller 8 megapixlar. Riktigt imponerande och användbart för att lyckas fånga den perfekta bilden!

Exempelbild med och utan HDR
Exempelbild från Sony Xperia Z med HDR aktivt till vänster och HDR avstängt till höger.

Kameran kan också spela in video i full hd-upplösning. Även här finns möjligheten att använda HDR. Resultatet blir samma som på bilder, det vill säga mörka områden blir ljusare och för ljusa områden mörkas ner något. Allt för att få så bra filmer som bara möjligt.

Med i förpackningen får du ett bordsställ som kan används för laddning. Genom att ställa din Sony Xperia Z i laddstället slipper du öppna den täta luckan för ladduttaget varje gång du har slut på ström. Det ligger med en kraftigare laddare än tidigare, och tanken är att du ska kunna ladda upp din smartphone mycket snabbare med den här laddaren. Det är också med ett headset av typen in-ear. Headsetet är en ny modell som Sony precis har börjat med och ljudet är riktigt bra. I alla fall för mig som inte är en renodlad audiofil. Även om de här lurarna är bra, så tycker jag att du ska ta en funderare på att komplettera med ett par trådlösa lurar för att slippa öppna luckan där headset kopplas in. Är luckan öppen så är inte fuktskyddet intakt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QmPHjLJui0o&feature=player_embedded

Strömhantering

Batteriet i Sony Xperia Z är på 2330 mAh, och det är något kraftigare än i många andra smartphones. Att Sony väljer ett så kraftigt batteri har nog bland annat att göra med den stora och högupplösta skärmen som säkert drar lite extra ström.
Dessutom har Sony jobbat en del med mjukvaran för att få ner strömförbrukningen. I Google Play finns ett antal olika appar för att slå av och på funktioner för att spara ström. På olika forum på nätet tävlar användare om att få ut mesta möjliga batteritid ur sin smartphone genom att stänga av alla funktioner och uppkopplingar mot nätet. I mina ögon känns det totalt ointressant, för stänger du av alla funktioner i en smartphone så är den inte längre särskilt smart. Sony verkar tänka likadant och har lagt till något de kallar stamina-läge. Med det aktiverat så stängs alla funktioner av när du släcker skärmen. Undantaget är samtal, sms, mms, kalendernotifieringar, alarmsignaler, fm-radio och musikspelare som fungerar som vanligt. Har du en pågående filöverföring eller nerladdning så fortsätter även den tills filen är överförd. I det här läget så är den fortfarande inte särskilt smart, men Sony ger dig möjligheten att lägga till appar som du vill ska få fortsätta att fungera även när du släcker skärmen. Jag har valt e-post, Facebook samt Spotify hittills för jag vill att mina maila ska fortsätta att komma till mobilen direkt som de kommer till servern, jag vill få mina Facebook-notiser när de händer och jag vill kunna lyssna på Spotify med skärmen avstängd. I övrigt vill jag inte att några processer ska pågå i bakgrunden och dra ström. Ett tips är att inte vara för generös med tillåtna appar här, för då kan du lika gärna köra på utan stamina-läget.
Så fort du tänder displayen så vaknar allt till liv och eventuella synkroniseringar som stängts av slås på igen.

Utöver stamina-läget så har Sony Xperia Z ett läge för låg batterinivå där du kan ställa in hur din smartphone ska bete sig när batteriet börjar ta slut, samt en funktion för platsbaserad wifi. Det fungerar så att när du närmar dig en plats där du har ett trådlöst nätverk som du har sparat i din Sony Xperia Z så sätts wifi automatiskt på och du ansluts till det nätverket. Går du därifrån stängs wifi av igen. Du behöver alltså inte ha wifi på hela tiden, eller slå på det själv när du till exempel kommer hem. Det är riktigt smart, och du behöver inte ladda ner några extra appar för att få det att fungara!

Ströminställningarna i Sony Xperia Z
Ströminställningarna i Sony Xperia Z

Nyttiga funktioner om du förlorar din Xperia

Sony beta-testar en ny funktion på den nordiska marknaden. Först ut var Sony Xperia Acro S, men även Xperia Z har den här funktionen i sig. Det är en nyttig funktion om du på ett eller annat sätt förlorar din smartphone. Under menyn ”Xperia” i inställningarna finns något som heter ”MyXperia”. Där aktiverar du den här funktionen och det är ditt Google-konto som används. Inga extra användarnamn eller lösenord alltså. Om du tappar bort din Xperia Z kan du ta datorn och surfa till https://myxperia.sonymobile.com. Där loggar du in med ditt Google-konto och får välja vilken smartphone du vill leta efter eller spärra. När du har valt det så får du direkt se en karta som visar var din smartphone befinner sig. Ser du att den ligger i närheten av dig så kan du välja att din smartphone ska börja ringa. Det här fungerar även om du haft ljudlöst läge inställt. Om du fortfarande inte hittar den, eller om den befinner sig långt ifrån dig så kan du låsa skärmen. När du gör det så kan du skriva en hälsning till den som hittat mobilen, skriva in ett nummer som går att ringa samt lägga in en fyrsiffrig kod som krävs för att kunna låsa upp mobilen.

Fjärrlåst Xperia Z
Så här ser skärmen ut när du fjärrlåser en Sony Xperia Z

Om du inser att din smartphone aldrig kommer att återfinnas, men du vill inte att informationen i den ska komma i orätta händer så kan du också radera allt innehåll. Du kan även radera minneskortets innehåll.
Du som är lite mer avancerad Android-användare vet säkert att det finns appar som gör samma saker på olika sätt, men här är det integrerat från början och inga extra konton krävs. Här finns nu en enkel funktion som faktiskt alla kan använda utan att behöva lära sig en massa nytt.

4G och internet 

Sony Xperia Z är utrustad med stöd för 4G, och jag brukar skriva när smartphones stödjer Telias 4G-nät fullt ut. Med det menar jag att den kan använda båda de frekvenser som Telias 4G-nät går i. Så är det också med Sony Xperia Z. Den fungerar riktigt bra överallt där vi har täckning med 4G, och där det inte finns utbyggt ännu så fungerar Sony Xperia Z med turbo-3G, 3G, Edge och GSM.
Eftersom Sony Xperia Z har en skärm med full hd-upplösning så vill du såklart se filmer i samma upplösning. Här kommer verkligen nyttan av 4G in i bilden, för filmklipp i full hd-upplösning tar en liten stund att ladda ner utan 4G. Streamar du så slipper du buffringen om du har 4G.
Jag upplever ingen större skillnad i batteriförbrukning med eller utan 4G, så jag kan inte se någon anledning att stänga av 4G i Sony Xperia Z.

Bredbandskollen i Sony Xperia Z
Mätning med bredbandskollen i Sony Xperia Z

Sammanfattning

Med Sony Xperia Z sätter verkligen Sony ribban för 2013. Jag har upplevt att Sony har legat något steg efter de andra, och det är några riktigt tuffa modeller som har legat i topp med Samsung Galaxy S III 4G och Galaxy Note II 4G. Med Xperia Z kliver Sony verkligen förbi dessa två modeller och det är med ett rätt stort kliv. Framförallt är det skärmen och hur mycket prestanda Sony klämmer ur processorn som gör att den hamnar först i racet just nu. Även designen som andas premiumkänsla spelar klart in, men det är helt och hållet en smaksak.
Om du är intresserad, men lite tveksam så vänta tills Sony Xperia Z finns ute i butikerna. Gå dit, kläm och känn och bilda dig en uppfattning om det här är en produkt för dig. Jag kan inte annat än varmt rekommendera Sony Xperia Z till den som är intresserad av det snabbaste, mest högupplösta och exklusiva som finns på marknaden. Och om du köper den, glöm inte bort att tvätta av den under vattenkranen ibland, det blir den bara glad av! 😉

Det är fler än jag som gillar Xperia Z, här är länkar till två andra tester:
Sony Mobile Xperia Z: Vattentät best bäst
Första testet: Sony Xperia Z

44 Kommentarer

 1. Torbjörn Kämblad 7 år sedan

  Hej Bror, och tack för testet.

  Har en fråga jag undrar över:

  Förstått att det finns en Led Notifieringslampa, men lyser den ex när man har nya meddelanden eller är den enbart för laddning? Kortfattat så undrar jag om den kan bete sig som på S3 som jag gillade skarpt för den funktionen.

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej!

   Notifierings-LED:en blinkar för meddelanden och andra aviseringar som kommer. Den lyser i olika färger beroende på hur mycket laddning batteriet har fått.

   /bror

 2. Harri hanhela 7 år sedan

  Hej Bror

  Hur är kameran om man jämför med Samsung s3?
  har läst nåt om att kameran inte är så bra i Sony z kan det det stämma? hur är den och hålkla i handen den är ju lite kantig?

  Mvh harri

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Harri!

   Jag tycker att kameran är något bättre i Xperia Z. Nu är inte megapixlar allt, för så stora utskrifter som 13 megapixlar kan ge lär inte många göra ändå. Sony är duktiga på kameror och kameran på Xperia Z är inget undantag.
   Jag har nästan uteslutande kameran i HDR-läge, för då tycker jag att bilderna blir riktigt bra.

   Kantigheten på Xperia Z är nog mest en smak- och vanesak. Jag tycker att den ligger skönt i handen, men det är klart att en rundad baksida gör att en smartphone ligger ännu lite skönare i handen. Samtidigt så är den strama och stilrena designen på Xperia Z tilltalande för mig, så det är en avvägningsfråga vilket man prioriterar.

   /bror

   1. Harri 7 år sedan

    Tack för svaren
    ska kolla på sony z och även samsung s4 när dom är ute i butik så man får klämma på dom lite.

    Mvh Harri

 3. Daniel 7 år sedan

  Galaxy s3 har en funktion där kameralinsen känner av om man tittar på skärmen, vilket innebär att displayen lyser så länge jag tittar på de. Har ingen s3 men det verkar ju smart. Har Z någon motsvarande funktion? Undrar Daniel

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Daniel!

   Xperia Z har tyvärr ingen liknande funktion, utan här får du låta fingret hålla skärmen igång.

   /bror

 4. Marguerite Syrjäläinen 7 år sedan

  Hej!
  Min fråga är: Hur laddar jag in bilder och filmer på datorn om jag inte har bluetooth i datorn?

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Marguerite!

   Enklaste sättet att föra över bilder och filmer är att ansluta mobilen med usb-kabeln som ligger med i förpackningen. Sony har programvara för både PC och Mac för att göra det enkelt.

   /bror

 5. Helge Andersson 7 år sedan

  Svagt, fick min Xperia i torsdags, fick inte med något micro SIM- kort. Min gamla Sony Ericsson C-905 hade ett stort SIM-kort. När jag beställde borde det ha upplysts, jag skulle ju ersätta min gamla telefon och ha samma nummer.
  Nu sitter jag här och tittar på min nya mobil. Det skulle ta 3 dagar att skicka ett micro SIM-kort? i Sverige nu för tiden. Dåligt. Nästa vecka kommer SIM-kortet! Hoppas.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Helge! Jag ber om ursäkt att du inte fick den informationen och att du nu inte kan använda din nya telefon tills sim-kortet anländer. Om du har en återförsäljare eller en av Telias butiker i närheten kan du besöka en av dessa så kan de hjälpa dig med ett nytt sim-kort direkt i butiken. /Maria

 6. Carola 7 år sedan

  Hej! Jag undrar hur länge ni har ensamrätt på den lila färgen? Snälla svara snabbt . / Carola

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej! Som jag har förstått det så kommer endast Telia sälja telefonen i lila. Trevlig helg. /Annica

 7. Bosse Nyström 7 år sedan

  Hej.
  Det får nog bli en Sony Z. Passar mitt SIM-kort jag har nu en sony J10i. Jag såg någon stans att det är ett nytt mindre SIM-kort.Vad skulle jag få betala för ett mellan abonemang

  MVH
  Bosse Nyström

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Bosse! Ditt nuvarande sim-kort passar inte i en Sony Xperia Z då telefonen använder sig av ett mikrosim-kort. Kortet kan du beställa i kontakt med vår kundtjänst på nummer 90200, i Telias butiker, hos en återförsäljare eller via e-post. Vår e-post ingång hittar du på http://www.telia.se/kontakt . Jag har tagit bort ditt mobilnummer från din kommentar då vi rekommenderar våra kunder att inte lämna ut sina nummer.

   Priset med telefonen Sony Xperia Z och abonnemanget Telia Mobil Total Mellan hittar du på länken nedan.

   http://www.telia.se/privat/mobilt/mobiltelefoner/total/totaltlf.page?subscriptionRef=/privat/mobilt/abonnemang/total/mellan.product.pagelet&phoneRef=/privat/mobilt/mobiltelefoner/sony/varianter/sony-xperia-z-lila.variant.pagelet&tiePeriod=24&flexSize=MMM

   /Maria

 8. chamoun 7 år sedan

  Hej!
  är kameran lika bra i Xperia Z som i SGS-4?
  jag funderar på att köpa en mobil och valet står mellan en SGS4 eller en Xperia-Z.
  jag har fallit för Xperia Z men det är otroligt svårt att bestämma sig för vilken mobil eftersom Xperia-Z verkar vara en riktigt bra mobil men samtidigt verkar SGS-4 vara en bättre mobil med tanke på specifikationerna om man jämför mobilerna.

  SGS4 har en fyrkärning processor på 1,9 GHz Snapdragon 600 och ett batteri på 2600 mAh.

  Xperia Z har fyrkärning processor på 1,5 GHz Qualcomm och ett batteri på 2330 mAh.

  kanske ska man inte titta sig blint på dessa siffror men SGS-4 ser bättre ut på pappret men vill gärna höra dina åsikter om dessa två Xperia-Z vs SGS4???

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Chamoun!

   Det märks att du har kollat upp båda modellerna, och jag har tyvärr inte mer information än så. Än så länge har jag inte testat Samsung Galaxy S4, så jag vågar inte uttala mig om hur kameran är i jämförelse med Sony Xperia Z.

   Om vi leker med tanken att båda modellernass kamera är jämförbara i kvalitet så tycker jag att i valet mellan S4 och Xperia Z så ska du väga prestandaskillnaden mot fukttåligheten. Det ska till ganska krävande processer och appar för att du egentligen ska tycka att processorn i Xperia Z inte räcker till.

   Fortsätt att hålla ögonen på bloggen, för så snart jag får tag på en S4 så kommer ett test av den.

   /bror

 9. Chamoun 7 år sedan

  Okey jag ska ha tålamod o hålla koll på bloggen. Ska bli intressant o se hur pass stor eller liten skillnad det är på dessa mobilers prestanda o kameran Xperia Z och SG4

 10. Mycket 4G och Sony på Smartphonetoppen | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] tillverkare med flest modeller på Smartphonetoppen. Senast i raden är nya prisbelönta 4G-luren Sony Xperia Z som går rakt in på en åttondeplats. Jag kan även notera att Android klivit upp på […]

 11. Björn Södermark 7 år sedan

  Hej!
  Har haft min Xperia Z i precis en månad nu med Telia 4G. Jättebra telefon på många sätt, men mottagningen!? Jag har under åren haft de flesta kända och moderna mobilerna. Senast en S3 med Telenor 3G. Men aldrig har jag haft en telefon som flera ggr om dagen plötsligt saknar mottagning. Bara ett rött kryss. Extra dåligt blir det inomhus och med wifi-koppling på. Det har även hänt att samtal bara klipps och det blir ett rött kryss på mottagningsikonen. Jag bor i Huddinge och jobbar i Stockholm, så det borde inte vara problem med mottagningen. Fel på Telia 4G eller på telefonen?
  Mvh Björn

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej!

   Samtalen du ringer görs i 3G nätet, så detta bör inte vara problemet. Jag antar att du har ett nytt simkort om du nyligen bytt till oss från Telenor? Jag skulle ringa 90200 och göra en felanmälan så vi kan kika på statistiken för dina brutna samtal och försöka se var felet ligger. /Martina

   1. Katarina Eriksson 7 år sedan

    Jag hade samma problem med min Xperia V. Prövade med att stänga av 4G. Detta löste problemet. Misstänker att det är någon trafikstyrning i Telias nät som spökar. I områden med få celler och utomhus funkar det bra, men i inomhusmiljöer med många celler verkar mobilen tappa nätet när det byter cell (tvingas byta cell?).

    1. Telia Kundservice 7 år sedan

     Hej Katarina! När det gäller täckningen så är den bättre utomhus än inomhus. Detta då täckningen påverkas av många yttre faktorer så som väggar, tak, fönster. När det gäller cellerna i 3G nätet så påverkas det nätet av det som kallas cellandning. Om antalet användare ökar mycket så minskar täckningsområdet. Detta för att säkra kvalitet för det antal användare som för tillfället är uppkopplad mot basen. Detta innebär att användare som normalt har täckning men ligger i utkanten av täckningsområdet kan bli utan eller får sämre täckning om antalet användare ökar i området. /Maria

 12. Test av HTC One | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] att ha testat LG Optimus G, Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4 så är det dags för HTCs flaggskepp HTC One. Det har varit intressant att […]

 13. Rivstart för Samsung Galaxy S4 i försäljningen | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] med en andraplats på listan. Båda dessa Samsung-mobiler har 4G-stöd. Det har även nya Sony Xperia Z och Sony Xperia V. Det innebär att fyra av tio smartphones på listan nu har 4G-stöd. Att 4G blir […]

 14. Calle B 7 år sedan

  Hej, jag behöver verkligen hjälp med en sak.
  Jag vill ha en ny mobil, nu har jag Sony Ericsson X8.
  Jag använder mobilen till att surfa, spela spel och ta kort.
  Kameran är viktig för mig och jag vill ha en kamera som kan ta bra bilder i dåligt ljus.
  Funderar på Xperia Z, Iphone 5 och Samsung Galaxy S3 eller S4 eller möjlitvis en Nokia Lumia 920 då jag har en Windows 8 dator?
  Vilken rekommenderar du till mig?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Calle! Precis som jag svarade Marcus så rekommenderar jag dig Nokia Lumia 920 eller HTC One då de har bäst kamerafunktion i dåligt ljus. Jag kan även rekommendera dig att kontakta vår kundtjänst på nummer 90200 eller besöka en av Telias butiker så kan de hjälpa dig att ta fram den telefon som är bäst för just dig. /Maria

 15. Kenny Rungberg 7 år sedan

  Har Xperia Z bättre mottagning än iPhone 5?
  3G/GSM då eftersom ip5 inte kör LTE. Har en iPhone 5 som jag funderar på att byta, pga vattentätheten.

  Och är den lika användarvänlig som ip5?
  Har haft iPhone sedan 3GS:en… så jag är lite skraj att byta…

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Kenny!

   Frågan är svår att besvara då vi inte själva har utfört några jämförande tester när det gäller antennerna i dessa två telefoner. I dagsläget så sker all vanlig telefoni på 3G och 2G nätet då 4G endast kör Datatrafik.
   Vilken telefon som är användarvänligast är också en subjektiv fråga då det beror på vad du som användare föredrar eller vänjer dig vid. Båda telefonerna är riktigt bra telefoner och Sonys telefoner har i regel en mycket bra implementering av Android.

   Jag skulle rekommendera att du läser lite mer om Xperia Z online och sedan åker och klämmer på den i en butik så får du känna hur den känns live. Personalen i våra butiker kan även hjälpa dig med råd runt telefonen.

   Ha en fortsatt trevlig helg!

   //Andreas

 16. Samsung dominerar smartphonetoppen | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] på sjätte och sjunde plats. Även Sony har tre modeller på listan, bland annat 4G-lurarna Sony Xperia Z och Sony Xperia V. Men det är Samsung som dominerar smartphonetoppen med fyra modeller. […]

 17. Sofie johansson 7 år sedan

  Min skärm har gått sönder så skärmen funkar inte och jag har skärm lås på den… Hur ska jag kunna få lver bilderna på datorn? :O

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Sofie! Det låter som ett delikat problem som du säkrast kontaktar Sonys support för att lösa. Du hittar dem på http://www.sony.se/support/sv – om du inte har bilderna på ett minneskort, för i så fall bör det fungera att ta ut minneskortet och läsa det med minneskortläsare i datorn. /Ola.

 18. Lena 7 år sedan

  Har haft min Za i ca en månad. Jag får ingen ordning på ljudet när jag pratar i den. De runt mig hör hela samtalet o tror att högtalaren är på då den inte är det, har provat att höja/sänka volymen, lämnat in den, men det verkar som det ska vara så här vilket jag inte är bekväm med!! Tips på det? För mig funkar det inte att sätta på lurar för att ta ett snabbt samtal.

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Lena!

   Det där låter jättekonstigt. Kommer ljudet från själva högtalaren ovanför displayen, eller kommer det från den andra högtalaren? Jag har testat att höja ljudet till max på min Xperia Z och ändå hörs det inte så mycket att flera runt mig kan höra samtalet, så det låter som om du aktiverat högtalartelefonen på något sätt.

   Titta på displayen under ett pågående samtal. Det finns en knapp för var du vill att ljudet ska spelas upp. Kontrollera att det inte står ”högtalare” där.

   /bror

 19. Mikael Lindahl 7 år sedan

  Hej Bror
  Jag har en sony xperia z och den klipper samtalet hela tiden. på ett samtal på 5 min får man ringa upp minst 3 gånger. Har Telia gjort detta för att tjäna pengar eller är det fel på min telefon.

  MVH/Micke

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Micke!

   Det låter tyvärr som att det är något knasigt med din telefon. Mitt första tips är att du går till din närmaste butik eller ringer kundtjänst och beställer ett nytt sim-kort. Hjälper inte det så bör du lämna in telefonen på service.

   Hoppas att det löser sig för dig!

   /bror

 20. patrik 6 år sedan

  Hej.

  jag vill bara säga att detta är en supertelefon från sony xperia Z. Nått jag har upptäckt är att om ja badar med min dotter som är 1 år i badkaret och ha musik på och den trillar ner i vattnet som har hänt 2 ggr nu så blir ljudet urkasst i den nedre högtalaren ”högtalartelefon delen” eller musik högtalaren. Det hörs knappt och denna är ju certifierad för klara lite vatten. Prata i samtal funkar klockrent men den nedre funkar inte vid dopp i vatten i badkaret. Annars är jag super nöjd och funderar på byta till nya xperia Z1 nu när den har kommit.

  Köpte denna i telia butik då jag har den i mitt jobb och var missnöjd med iphone 5 som hade dålig täckning där jag bor.

  Så Skall ja lämna in den för kontroll eller skall jag bara kasta den och köpa xperia z1 istället då den verkar inte klara av vattendjup på 10 cm under några sekunder.

  Ljudet kom tillbaka efter 1 dygn förra gången och får se om det kommer tillbaka nu igen

  1. Bror [Telia] 6 år sedan

   Hej Patrik!

   Kul att du är nöjd med din Xperia, trots ljudproblemen efter bad. Det som förmodligen händer är att vattnet kommer in i högtalarhålen och sedan stannar mot fuktskyddet innanför. Den lilla vattenmängden fungerar som isolering för ljudet som vill komma ut från högtalaren. Sedan tar det en stund (i ditt fall 1 dygn) för fukten att torka ut. Det du kan prova är att skaka ut så mycket vatten du kan så torkar det säkert upp snabbare.
   Jag har upplevt samma problem med en tidig fukttålig modell, men då på micken vilket gav ganska lustiga telefonsamtal innan jag kom på vad det berodde på. Det är alltså ingen fara med fukttåligheten, den är intakt.

   /bror

 21. Ilyas Latif 6 år sedan

  Hej,Hur kan låsa upp Sony Z.
  Låst till Telia.online det går inte.På Telia dem ser inte o fatta
  Ingenting.på Simlåsning hitter bara 5.Nollar.
  OOOOO.Det funkar bara med Telia kontantkort.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej! Sony Z är inte operatörslåst av Telia. Jag rekommenderar att du kontaktar en Teliabutik eller vår support (tel 90200) för vidare hjälp och felsökning.

   Mvh
   Wiveka
   Telia Kundservice

 22. Helen Averin 6 år sedan

  Hur ser man om det finns 4g täckning på telefonen display, det verkar bara finnas en massa staplar?

  1. Bror [Telia] 6 år sedan

   Hej Helen,

   Om du har 4G-täckning så står det ”4G” till vänster om staplarna.

   /Bror

 23. Sofia Lingersjö 5 år sedan

  Hej!
  Har nyligen bytt från Iphone till Sony xperia z3. Vid missade samtal, sms osv kommer det inte upp notiser som det gjorde på iIphonen. Var kan jag ställa in detta så det syns vid låst skärm?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Sofia!
   Notiser och inställningar för respektive app görs i regel från själva appen när appen är igång. När det gäller inställningar för själva telefonen och samtal rekommenderar jag kontakt med Sonys egen support som du hittar genom: http://support.sonymobile.com/se/contactUs/
   /Henrik