Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Apple, Samsung och Sony dominerar försäljningen

8 år sedan

Varje månad sammanställer Telia smartphonetoppen, en lista över de tio mest sålda smartphones i Telias kundtjänst, på nätet, och i våra fysiska butiker. Eftersom vi är en stor återförsäljare av den här typen av mobiltelefoner så ger det en fingervisning om vilka smartphones som är populärast bland svenskarna när de köper nya mobiler.

I mitten av september presenterade Apple under stort hemlighetsmakeri sin nya iPhone 5. Bara två veckor senare, den 28 september, kunde man köpa den i butik. Vi på Telia hade nattöppet i 17 butiker inför lanseringen. På vissa ställen börjades det köa redan på morgonen. Det var en smärre folkfest. På bara ett par dagar var iPhone 5 den mest sålda smartphonemodellen i all vår försäljning. I september knep därmed iPhone 5 förstaplatsen på smartphonetoppen. En bravad som få mobiltillverkare lyckas med. Apple behåller även plats två (iPhone 4S) och tre (iPhone 4) på listan.

Men även Samsung står stadigt på smartphonetoppen med tre modeller. Samsung Galaxy S III är fortsatt populär bland kunderna och återfinns på en fjärdeplats. Nu har även nya Samsung Galaxy S III 4G lanserats, det blir intressant att se om den kan ta sig in på listan i oktober!

Sony har flest modeller på listan, fyra stycken. Det är dessutom andra månaden i rad de har det. Det är allvädersluren Sony Xperia Go som går bäst och behåller sin sjunde plats på listan. Även de har på gång en 4G-smartphone under hösten som lär bidra till dramatiken på smartphonetoppen.

Med iPhone 5 på topplistan kan vi också konstatera att iOS återigen är det mest sålda operativsystemet. Android hade ett marginellt övertag i september men blev snabbt omsprungna igen när Apples nya skapelse började säljas.

Vår försäljningschef Patrik Granström tror också på en intensiv höst där allt kan hända:

– Smartphonetoppen under de kommande månaderna kommer bli riktigt spännande att följa. iPhone 5 klev in på förstaplatsen efter bara ett par dagar i butik. Men nu har flera tillverkare 4G-smartphones på gång. Populära Samsung Galaxy S III 4G kan bli en bubblare, som många redan innan lansering intresserat sig för. Men även Sony, Nokia och Huawei kommer lansera 4G-smartphones i Sverige under hösten. Det kan röra om i grytan.

Jag kan bara hålla med Patrik. Vi ser ett ökat intresse för 4G. Särskilt på senare tid då tillverkarna annonserar 4G-produkter på löpande band, från smartphones och surfplattor till modem och routrar. Från juli 2011 till samma månad i år hade trafiken i vårt 4G-nät ökat med mer än 2 000 %. Vi har nu fler än 200 000 kunder i det nätet. Den utvecklingen bör fortsätta under hösten med tanke på de nya terminaler som nu lanseras med 4G-stöd.

Vad tror du om hösten? Kommer 4G-smartphones att ta sig in på listan? Finns det några andra modeller eller tillverkare som kan bubbla på listan?

Smartphoneförsäljningen utifrån operativsystem:

1. Apple iOS (2)

2. Android (1)

3. Windows Phone (3)

Smartphonetoppen baserad på september månads försäljning i Telias butiker, kundtjänst och webbförsäljning (siffran inom parentes är förra månadens placering):

1. Apple iPhone 5 (Ny)

2. Apple iPhone 4S (1)

3. Apple iPhone 4 (2)

4. Samsung Galaxy S llI (3)

5. Samsung Galaxy Y (4)

6. Samsung Galaxy S ll (5)

7. Sony Xperia Go (7)

8. Sony Xperia Tipo (10)

9. Sony Ericsson Xperia Active (8)

10. Sony Xperia Acro S (9)

3 Kommentarer

 1. Mediakoll: Prisjakt Prylkoll - Allt om Mac 8 år sedan

  […] Hade de velat hade de kunnat lägga in att iPhone 5 leder hos operatörerna (Se Telia och Tre) men vi är glada för det […]

 2. Ditte 8 år sedan

  Hm. Jag blev så besviken när min iphone5 inte stöder svenska 4g -nätet.

  1. Bruno Karlsson 8 år sedan

   Samsung-agent!