Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Säkra din mobil och surfplatta

6 år sedan

Säkra din mobil och surfplatta
Inför semestern så passa på och säkra din mobil och surfplatta. Man vet aldrig när olyckan är framme och då önskar man att det fanns saker och ting man kunde ha gjort för att få tillbaka allt sitt innehåll i sin smartphone/surfplatta. Idag har man nästan hela sitt liv digitalt och med sig i sin smartphone man har gjort den till en del av sin vardag men glömmer ibland att man hur sårbar man är förrän skadan är skedd.

 

Hur lätt är det inte att någon råkar stjäla din dyrgrip? Alldeles för lätt tyvärr. Men det som man saknar mest är allt innehåll i sin smartphone/surfplatta inte själva produkten i sig. Innehållet vill man komma åt spara för sig själv och se till så att ingen annan kan nyttja det när det har kommit orätta händer. Därför tänkte jag tipsa om olika saker du kan göra med din mobil eller surfplatta.

 

Börja med att spara ner IMEI-numret på din smartphone/surfplatta – den behövs om du skall stöldanmäla någongång i framtiden.

 

IMEI-nummer
Vid en polisanmälan är det också viktigt att uppge enhetens IMEI-nummer. Du kan få reda på ditt IMEI-nummer direkt från din telefon genom att trycka *#06#. Om du har Telia så kan du även kontakta kundtjänst 90200 om du behöver hjälp med att få fram ditt IMEI-nummer.

 

Innehåll
Se till så du sparar allt som är viktigt för dig. Ta säkerhetskopia om du har en iPhone eller iPad. Se till och synkronisera detta med iTunes eller med iCloud så du har kvar allt. Man kan som sagt använda sig av andra tjänster som ligger i molnet som Dropbox eller Telia Säkerlagring om man inte har en iPhone eller iPad.

 

Hitta din förlorade smartphone/surfplatta
iPhone/iPad
Om du inte hittar din iPhone/iPad kan du om du har installerat Hitta min iPhone/iPad, söka din enhet via internet och lokalisera den vart den befinner sig. Du kan även få den att ljuda så du hör vart den är.
Android
Inför sommaren släppte Telia en ny tjänst för dig som vill säkra din mobil eller surfplatta – Säker mobil. Tjänsten är ingår utan extra kostnad för dig som har ett Telia mobilt bredbandsabonnemang (gäller ej Start) samt mobilabonnemang där mobilsurf ingår i abonnemanget. Du kan även som kontantkortskund köpa ett årskort med mobilsurf då får du säker mobil på köpet. Genom tjänsten säker mobil kan på samma sätt som man med Apples tjänst Hitta min iPhone/iPad hitta din smartphone samt rensa den från innehåll.

 

Stulen smartphone/surfplatta
Spärra ditt simkort och enhet
För enheter som använder simkort för t.ex. datatrafik och samtalstrafik så är det oerhört viktigt att spärra sitt simkort (abonnemang). Detta för att förhindra att någon obegränsat kan nyttja de tjänster du betalar för. Är du osäker och tror att du bara har förlagt ditt simkort är det bättre att enbart spärra, utan att beställa ett nytt kort. Hittar du ditt kortet igen kan du enkelt låsa upp det det igen. Om du inte hittar kortet går det självklart att beställa ett nytt kort. Simkort kan du spärra och beställa direkt på Mina Sidor.
Så här gör du
 1. Logga in på Mina Sidor.
 2. Klicka på ditt mobilnummer under Mina abonnemang. Klicka sedan på Administrera.
 3. Välj Öppna/Stäng/Byta kort.
 4. Välj Stäng sim-kort eller Stäng och beställa nytt sim-kort.
 5. Bekräfta genom att klicka på Nästa.

httpv://www.youtube.com/watch?v=GcFLAH8oU9I

Vad gäller själva telefonen eller surfplattan så går det utmärkt att spärra den via kundtjänst 90200. Då behöver du först göra en polisanmälan och ha ditt diarienummer till hands.

 

Återfått din enhet och simkort
Om du har återfått din mobiltelefon kan du låsa upp telefonen via kundtjänst. Även då behöver du ditt diarienummer från polisanmälan. Ditt abonnemang kan du öppna upp inloggad på Mina Sidor eller genom att ägaren skickar in en skriftlig begäran om återöppning via brev till kundtjänst.

 

Så här gör du
 1. Logga in på Mina Sidor.
 2. Klicka på ditt mobilnummer under Mina abonnemang och klicka sedan på Administrera.
 3. Välj Öppna/Stänga/Byta kort.
 4. Välj Öppna sim-kort eller Öppna och beställa nytt SIM-kort.
 5. Ange puk-kod, hittas när du klickar på ditt mobilnummer under Mina abonnemang.
 6. Klicka på Nästa.

 

När du väl har återfått din telefon eller fått en ny så återstår det att återskapa din telefon som den var innan du blev med den. För iPhone/iPad så kan du läsa här hur du gör för att säkerhetskopiera och återställa från säkerhetskopia. Kom ihåg att du även kan återskapa dina telefonkontakter med Nummerräddaren.

 

Försäkring

Telia Försäkring finns för dig som vill försäkra sin smartphone med en kostnad från 59 kr/mån

Läs mer om Telia Försäkring

 

4 Kommentarer

 1. Johan Ström 6 år sedan

  En fråga jag har en Iphone 4 oc h hittar inte OM telia har säger mobilsurf för denna apparat ????

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Johan,

   Ursäkta lite sent svar.
   Jag är rädd att jag inte förstår din fråga, men mobilsurf ingår i de flesta av våra mobilabonnemang. Kontakta gärna oss via telefon 90200 eller genom en av våra Telia butiker så ska vi se hur ditt abonnemang ser ut och om det kanske behöver förändras så det passar dig och din användning av din iPhone 4.

   /anna

 2. Mikael gustafsson 3 år sedan

  Hur kan man se sitt emei nummer på en iPad Ari ?
  Mitt nummer icc nummer är:
  89460110140303299367

  1. Telia Kundservice 3 år sedan

   Hej Mikael!
   IMEI numret står på kartongen eller kvittot om något av dessa finns kvar. Alternativt kan du koppla iPaden mot en dator och genom programmet iTunes få fram uppgifterna om IMEI. Är det en Wifi modell du har, alltså en utan simkortsplats, saknar iPaden IMEI-nummer.
   /Henrik