Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Dags för sommarens fotbollsfest!

6 år sedan

Idag drar sommarens mästerskap i fotboll igång, och vi är många som törstar efter svenska framgångar på det gröna fältet. Personligen behöver jag all glädje jag kan få från fotbollen, för det har inte varit mycket av den varan för min del i år. Håller man, som jag, på Örebro SK i fotboll så är man visserligen luttrad, men att ligga jättesist i Allsvenskan är inte så himla skoj.
Hoppas då att de blågula kan skänka lite glädje istället!

I år kommer vi säkerligen att följa resultaten mer mobilt än någonsin. Fler än någonsin är utrustade med smartphones, och vi behöver inte längre sitta framför tv:n för att följa matcherna. Det finns flera appar till olika operativsystem att välja på. Min favorit är Fotbollsstats till Android som både bjuder på livenotifieringar och widgets över alla grupper och matcher. För tips på fler EM-appar, kolla här!
Man bör dock fundera på hur man ska göra med den här och andra appar när man är utomlands och vill följa fotbollen. Därför tänkte jag skriva ner några tips, tankar och idéer till er som ska till Ukraina och följa matcherna på plats. Ni som åker till andra länder, men ändå vill hålla koll får också några tips på vägen.

Bild på publikhav

Vad ska man tänka på om man åker till Ukraina?

Det är såklart massor, men jag tänker rikta in mig på det som har med det mobilt uppkopplade livet att göra.
Mobildata utomlands har tidigare varit dyrt, och Telia har jobbat hårt för att få ner priserna så att man kan använda sin mobil på samma sätt utomlands som hemma.
I Ukraina har vi under Fotbolls-EM kommit överens med de ukrainska mobiloperatörerna om en kraftig sänkning av priset för dig som svensk att surfa med din mobil eller ditt mobila bredband där, från 116 kr/MB till 19 kr/MB. Det är fortfarande mer än inom EU/EES där du alltid har Surf Abroad. Eftersom vi vill att du som är kund till oss ska känna dig trygg och inte få obehagliga fakturaöverraskningar efter en utlandsvistelse så införde vi 2010 en kostnadskontroll som gör att du när du är utomlands aldrig kan kosta dig mer än 555 kr (såvida du inte ändrar kostnadskontrollen) under en månad. En till sak som kan vara bra att ha koll på för dig som åker för att heja på på plats är att mobildatanätet är lite sämre utbyggt i Ukraina än vi är vana med här hemma, med lägre surfhastigheter och inte så utbyggd 3G-täckning.

Därför är det förmodligen internetcaféer eller publika wifi-nät att hoppas på för att kunna ladda upp bilder eller uppdatera statusar på Facebook. Tänk bara på att såväl internetcaféer som öppna wifi-nät kan användas till att ta reda på lösenord för att kapa konton, så tänk efter först.

Vad ska man tänka på om man är utomlands och vill följa resultaten?

Om man föredrar en skön strand i något annat land framför fotbollsarenorna i Ukraina så kan man ändå hålla sig uppkopplad och ha koll på hur det går för landslaget. Inom EU/EES har Telia samma pris för mobilsurf via något som kallas Surf Abroad. Det gör att man kan mobilsurfa för 49 kr/dygn. Mobilnäten är dessutom oftast något vassare än de i Ukraina, så då kommer det faktiskt att fungera fint att surfa i mobilen.
Skulle du befinna dig i värmen i Turkiet så har vi Surf Abroad även där och att surfa med mobilen kostar max 69 kr/dygn.

Om landslaget dessutom är i så bra form som vi hoppas på och de går vidare från gruppspelet så väntar spel i Polen. Även här finns Surf Abroad. Går vi hela vägen till final så är det bara att återvända till Ukraina, men skulle detta ske så finns det nog annat att göra än surfa i mobilen, eller vad tror ni?

One Kommentar

  1. Mobilt bredband sänks med 83% « Från 4G, 3G och GSM till wifi och M2M 6 år sedan

    […] Sänkta surfpriser under EM Telia sänker priserna för mobilt surf i Ukraina under EM, från 116 kr/MB till 19 kr/MB vilket motsvarar sänkning på 83 % från ett otroligt hutlöst pris till ett mindre hutlöst pris. Telia meddelar också att ”det är viktigt att våra kunder att tänker på att mobilnäten inte är lika snabba som i Sverige vilket kan påverka surfupplevelsen.” Telia […]