Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Mobil 4G-router till dina prylar

6 år sedan

Att kunna koppla upp sig utanför hemmet eller kontoret är numera en självklarhet, dessutom vill vi att det ska gå snabbt. Vi vill kunna lyssna på musik via Spotify, facebooka, tweeta, läsa favoritbloggarna och tidningar, titta på film och så vidare.
Många vill också arbeta och komma åt företagets nätverk och applikationer på ett säkert sätt. Är man en familj så ska alla dessa behov uppfyllas för alla uppkopplade prylar – ibland samtidigt. Men att ta med sig sitt fasta bredband och router från hemmet eller kontoret funkar inte. Att ha ett gäng usb-modem eller motsvarande kan bli bökigt. Att ”dela” internet i sin smartphone är inte optimalt för den som vill ha snabb uppkoppling för flera prylar och behålla batteritiden i sin mobil.
Vad är då alternativet? Frågan är särskilt relevant med tanke på att många nu planerar sommarens uppkopplade och avkopplande semester.

Innan jag går vidare så får ni lite information om antalet uppkopplade prylar. Jag har två mobiltelefoner, en surfplatta, en bärbar dator från jobbet och en Macbook privat. De flesta hushåll har många uppkopplade prylar, särskilt om man är flera som bor under samma tak. De vuxna har varsin mobil och varsin dator. Även barnen har mobiltelefoner, säkert även dator beroende på ålder. Många har nu även en surfplatta eller två. Att en familj på fyra personer har ett halvt dussin uppkopplade enheter är nog inte helt ovanligt. Ericsson uppskattade för ett par år sedan att det år 2020 finns cirka 50 miljarder uppkopplade enheter i världen. Företaget pekade ut allt från uppkopplade kameror till tandborstar. Nåja, de var väl inte bombsäkra på det sistnämnda, men det säger en hel del om vart utvecklingen är på väg: Prylarna blir fler och de är uppkopplade. Flera av dessa prylar är dessutom saker man tar med sig. Det innebär att vi behöver bästa möjliga internetuppkoppling – oavsett om vi är hemma, borta eller någonstans däremellan.

Vad är då lösningen? Ett smart och smidigt alternativ som ännu inte fått superstor uppmärksamhet är wlan (ett trådlöst lokalt datanät som stödjer WiFi-standarden, dvs. funkar med de allra flesta uppkopplade prylar) som man kan ta med sig tack vare en mobil trådlös router i miniformat, mindre än en mobiltelefon och som får plats i fickan. Den mobila routern innehåller ett modem som kopplas upp mot mobilnäten. När den väl är påslagen fungerar den mobila routern som ett trådlöst nätverk (wlan) och kan förse ett helt gäng prylar med snabb internetuppkoppling (helt enkelt en egen mobil surfzon). Mobila routrar finns nu med stöd för både för 3G- och 4G-nät. Faktum är att den första mobila 4G-routern, Huawei E589, nu har Sverigepremiär hos Telia. De första generationerna mobila routrar hade stöd för upp till fem stycken enheter. Det har nu förbättrats. Den nya mobila 4G-routern från Huawei kan till exempel förse dubbelt så många, upp till tio stycken enheter, med snabb och stabil internetuppkoppling, med hastigheter på upp till 35 Mbit/s. Produktens inbyggda batteri varar upp till 8 timmar vid aktiv användning och bidrar till produktens mobila egenskaper. I kombination med dess storlek gör det den mobila 4G-routern till ett självklart hjälpmedel på semestern. Det är även en rätt smart lösning för småföretagare, som kan dela en internetuppkoppling bland medarbetarna. Det är särskilt användbart i företag med många affärsresenärer, som behöver en snabb uppkoppling för alla sina enheter för att kunna komma åt och använda företagets nätverk och program.

För den som i sommar vill testa en mobil router-lösning bör titta närmare på Telias nya erbjudande med ett komplett bredband, som innebär ett abonnemang som inkluderar både ett fast och ett mobilt bredband. När man är hemma så används den fasta uppkopplingen, när sedan hela hushållet beger sig ut på semester så plockar man med sig sin mobila 4G-router – familjens egna surfzon. Vips så har man löst surfbehovet för alla familjens prylar – oavsett om man är hemma, i bilen eller i sommarstugan.
Abonnemanget Telia Mobilt bredband Mellan är ett alternativ för dem som nöjer sig med mobilt bredband. Tecknar du abonnemanget med 24 månaders bindningstid ingår den mobila 4G-routern. Då är du redan nu väl rustad inför vintersemestern.

11 Kommentarer

 1. Irén Börjesson 6 år sedan

  Smart! Skulle det sen gå att koppla på en förstärkning av signalen så täckning blir bättre inkl för tal så vore det kanon

  1. Jimmy [Smartare Vardag] 6 år sedan

   Det går att lösa med en extern antenn eftersom den mobila 4G-routern har uttag för en sådan. Täckningen blir då bättre för både röst och dataöverföring. Det är speciellt användbart när man sitter i bilen på semestern eller i tjänsten. Det är också en smart lösning för att förbättra den mobila 4G-routerns täckning vid sommarstugan.

 2. Riktigt grymt 4G-paket! | Smartare Vardag 6 år sedan

  […] I maj och juni testade både jag och Suzanne Huaweis mobila 4G-router E589. Läs våra tester här och […]

 3. Smart har blivit ännu smartare | Smartare Vardag 5 år sedan

  […] Huawei E589, och vi på Telia var först att sälja den på den svenska marknaden. Redan då tyckte jag, Suzanne och många andra att det här var förmodligen den smartaste 4G-prylen […]

 4. Smart har blivit ännu smartare|TeknikGeek 5 år sedan

  […] Huawei E589, och vi på Telia var först att sälja den på den svenska marknaden. Redan då tyckte jag, Suzanne och många andra att det här var förmodligen den smartaste 4G-prylen […]

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Ja, det är verkligen en smart ”pryl”. Inte minst med tanke på att den är så pass liten och enkel att ta med. /Christoffer

 5. Ett mobilabonnemang till familjens alla prylar | Smartare Vardag 5 år sedan

  […] i 4G-nätet där man befinner sig. Om man skaffar sig en mobil 4G-router (som vi har skrivit om tidigare här på bloggen) så kan andra prylar surfa via den, även om de inte kan kopplas upp direkt mot […]

 6. Anders Lönnroth 5 år sedan

  Jag kan inte logga in på min router för jag kan inte hitta servern varken på min dator eller smartphone. jag har kunnat det tidigare genom att slå in: 192.168.1.1 i adressfältet men nu så hittar jag inte servern!

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Anders!

   Du bör då testa göra en fabriksåterställning. Det gör du genom att sticka in en nål i hålet på sidan av routern där texten ”Reset” Finns.

   Ha en fortsatt trevlig helg!

   //Andreas

 7. lennart johansson 4 år sedan

  har läst igenom massor av frågor om Huawei och ZTE , har en av varje , men ingen har frågat om :
  kan elkabeln sitta i hela tiden i den ? dvs ansluten till elnätet kroniskt. Stänger laddaren av sig själv ? Använder den ofta i sommarstugan och då är den igång från fredag – söndag och för att inte plötsligt tappa uppkoppling sitter den inkopplad i elnätet hela tiden . Finns det någon tidsgräns för detta ?
  Fråga 2 – Huawei E5776 c.a 1 år , läcker nån form av supertunn luktfri typ olja runt om i skarven – nåt att bry sig om ? Underdelen på simkortet var blött men inte överdelen (som tur var) ??

  1. Bror [Telia] 4 år sedan

   Hej Lennart,

   Laddaren kan sitta i hela tiden, det finns reglering av laddningen så att den laddar batteriet tills det är fullt sedan drivs bara routern. Det syns på displayen om batteriet laddas eller är fullt.

   Den andra frågan känner jag inte alls igen. Kan routern ha legat i fönstret och blivit såpass varm av solsken att limmet runt skarven/fogen har smält?

   /Bror