Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Betaltjänstlagen reglerar hur vi kan handla med mobilen

6 år sedan

OBS! Telia Mobil Plånbok går inte längre att beställa, utan är ersatt av WyWallet. Läs mer om WyWallet här: WyWallet

 

Brukar du köpa sms-biljett till bussen eller rösta via sms i tv-program? Efter den 31 mars kommer det inte längre att gå om du inte har Telia Mobil plånbok.

Kalle har tidigare tipsat om Telia Mobil plånbok. Nu är det en tjänst som är högaktuell för dig som inte installerat den tidigare men som använder mobilen till att göra olika betalningar via sms och vill fortsätta med det. För att vi ska följa de bestämmelser som finns rörande mobila betalning kommer man från den 31 mars nämligen inte längre kunna betala för exempelvis sms-biljetter eller rösta på sin favorit i Melodifestivalen via mobilen på samma sätt som tidigare.

Det kommer dock fortsätta fungera med Telia Mobil plånbok.
Genom att betala via Telia Mobil plånbok belastar du dessutom inte din mobilräkning. Istället för du över pengar från ditt vanliga bankkonto eller kontokort och har på så sätt alltid koll på hur mycket pengar du spenderar på sms-tjänster.

Telia Mobil plånbok kostar ingenting att skaffa och är enkel att använda. Väljer du att spara dina kortuppgifter går det dessutom väldigt smidigt att fylla på pengar just när de behövs.
Det är också väldigt enkelt att föra över pengar från din egen mobila plånbok till andra personers mobila plånböcker. Har du barn som tidigare betalat för exempelvis bussen med sitt Telia refill-kort kan du också enkelt föra över pengar direkt till deras mobila plånböcker. På det viset kan de fortsätta betala för sina biljetter och du har koll på att pengarna inte går åt till sms och samtal.

Så vill du fortsätta betala för tjänster via din mobil är det alltså hög tid att installera Telia Mobil plånbok. Regsitrera dig för din plånbok på https://planbok.telia.se/ och ladda sedan ned appen via App Store för iPhone eller via Android market.

Förlängd övergångsperiod till mobila plånboken
Förra året rullades den nya mobila betalningslösningen, Telia Mobil plånbok, ut till kontantkortskunder och erbjuds nu i år till övriga mobilkunder. Det ursprungliga övergångsdatumet 31 mars skjuts fram för att ge kunderna mer tid att registrera sig och komma igång med den mobila plånboken. Det innebär att kunder som då inte hunnit komma igång med den mobila plånboken, tills vidare kan köpa och betala tjänster i mobilen som tidigare. Nya kontantkortskunder behöver fortsatt registrera sig och använda den mobila plånboken för att kunna köpa och betala tjänster i mobilen.

Med den aktuella tjänsten Telia Mobil plånbok kan kunder själv fylla på med valfritt belopp och köper sedan som vanligt bussbiljetter eller andra tjänster direkt i mobilen och får dessutom översikt på alla sina inköp.

Övergången till den mobila plånboken sker etappvis. Först ut var kontantkortskunder med start den 1 december 2011 för att följa ny lagstiftning som inte tillåter att anonyma användare kan göra finansiella transaktioner, vilket inkluderar köp av mobila betaltjänster.

Mer info om tjänsten och hur du kommer igång finns på www.telia.se/planbok.

 

35 Kommentarer

 1. Kr 6 år sedan

  Ni kanske borde kolla på klippet innan ni lägger upp det?
  Anledningen till att siffrorna var blurrade var väl att de inte skulle visas?
  När hon säger ”Klicka på Nästa” försvinner blurren en kort stund men tillräckligt för att se allt.

 2. Mattias Hallberg 6 år sedan

  Stämmer det här verkligen, som jag fattar det så är det enbart betalning med anonyma kontantkort som förbjuds

 3. Kim 6 år sedan

  Och den som inte har en smartphone, eller någon som sitter med WP eller Symbian? Hur gör man då?

  Och vad innebär förändringen i lagen, var hittar man mer information om den?

  1. Jimmy [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Kim Det är en jätterelevant fråga förstås. Jag väntar på vidare uppgifter om hur man går till väga om man inte har en smartphone, samt om det planeras att utvecklas för andra plattformar. Jag ber att få återkomma så fort jag fått mer info.

 4. ... 6 år sedan

  Ursäkta, men detta gäller väl endast om du inte har ett registrerat kontantkort?

  1. Jimmy [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Mattias och @… det stämmer att det redan gäller för oregistrerade kontantkort, men från den 31 mars kommer det alltså gälla alla oavsett om det är oregistrerade kontantkort, registrerade kontantkort eller abonnemang.

   1. ... 6 år sedan

    Är det telia som slutar erbjuda sms-tjänster eller är det speciellt utvalda företag som kommer sluta erbjuda sms-tjänster?

   2. Fabian 6 år sedan

    Menar du att inga teliakunder kan köpa sms biljetter efter 31 mars om de inte skaffar telia plånboken?

 5. Lin 6 år sedan

  Kan man läsa om denna lag nånstanns???

 6. Pär 6 år sedan

  Bedrövligt att man inte kommer att kunna flytta över potten till mobil plånbok. Gissar att Telia gnuggar händerna och skyller hela skylden på dom som ändrat betalningsreglerna!

 7. Kjell Erikson 6 år sedan

  Hörru Jimmy. Tala om att det går att ha ”plånbok” på en vanlig mobil, så man inte behöver ringa kors och tvärs för att få besked. Bussbolagen vet inget, och som Teliskont har jag inte heller fått veta något.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej!

   I grunden handlar ändringen om ett EU-direktiv – Betaltjänstlagen. Vissa tjänster, som till exempel biljettköp, tolkar Finansinspektionen som en tjänst som berörs av lagen.

   Vi har en strategi för hur dessa och andra typer av betalningar kan lösas på sikt. Vi rekommenderar Telia Mobil plånbok som är en helt kostnadsfri tjänst och appen fungerar med en mobiltelefon som stödjer iOS, Android, Java och Symbian.
   Om du inte kan använda appen via din mobil så kan du istället hantera tjänsten via internet.

   Med Telia Mobil plånbok köper du din bussbiljett eller sms-röstar precis som idag fast med skillnaden att pengarna istället kommer att dras från din mobila plånbok.

   Med vänliga hälsningar
   Erika Börjesson

   1. Åsa Widmark 6 år sedan

    Inte hittar då jag någon Symbian-app. Hoppas jag har fel!

   2. Håkan melander 6 år sedan

    Men kommer ni även att utveckla en app till de som har Windows Phone?

   3. Kjell Erikson 6 år sedan

    Går det inte att få ett enkelt svar att det går att använda på en ”gammaldax”mobil som inte har appar och allt vad det heter?

    1. Telia Kundservice 6 år sedan

     Kjell, du kan använda tjänsten även med en äldre mobil som ej kan hantera appar. Du sköter då själva påfyllningen av plånboken, kontrollerar genomförda betalningar etc. via webben samtidigt som du köper smsbiljetter som vanligt.

     Stöd för Windows Phone kommer, dock har inget exakt datum, tyvärr.

     För Symbian så går man in och aktiverar appen, inloggad i sin plånbok. Då får man en länk till nedladdning av denna.

     Med vänlig hälsning
     Johnny Nilsson

 8. Jonathan B 6 år sedan

  Det handlar alltså enbart om att Telia vill att folk ska använda deras egenutvecklade betalapp, inte någon ny lag. Föreslår att ni skriver om blogginlägget för er egen trovärdighets skull.

 9. Tobias 6 år sedan

  Oh så synd. Det var inte länge sedan östgötatrafiken tog bort kontanthantering helt och övergick till sms-betalning. Att krångla med appar och föra över pengar fram och tillbaka låter inget vidare.

 10. Svante 6 år sedan

  Detta är nog den sämsta lösning jag varit med om, finns inget mer irriterande än att behöva ha flera olika konton, paypal konto med 10kr, 1200 MS poäng hos microsoft, 50kr hos nån pokersite och nu ska man alltså lägga lite pengar hos telia för säkerhets skull som det dessutom kostar att få tillbaka?

  Har aldrig haft anledning att byta operatör tidigare men om andra operatörer kan lösa det här smidigare så tittar jag aldrig åt telia igen.

 11. Daniel 6 år sedan

  Varför kan ni inte dra ifrån det registrerade konto/kreditkortet direkt på samma sätt som google checkout/wallet gör när jag köper appar från dem?

 12. Joakim Östergaard 6 år sedan

  Men jag vill belasta min mobilräkning, betydligt smidigare så för mig…. =/

  1. Joakim Östergaard 6 år sedan

   Men ah! Med en Efterbetald betaltjänst avses ett kreditkonto, som kommer på fakturan.. Kunde ni inte infot om det ..

 13. Mårten 6 år sedan

  Var kan man läsa mer om de nya ändringarna i betaltjänstlagen?

  Jag har svårt att hitta någon information om eventuella nya krav under våren 2012.

  Tittar man hos SL har de bara info om förändringen den 1 december:

  http://sl.se/sv/Om-SL/Nyheter/Lag-stoppar-vissa-sms-kop/

  Mårten

 14. A J 6 år sedan

  Jag tycker nästan att det är bättre med Mobil plånbok än hur det var innan.

  Det enda är att man måste aktivera plånboken och registrera ett kontokort.

  Sen är det bara att skicka betal-SMS som vanligt, och kostnaden kommer på mitt VISA-kort istället för i en klumpsumma på mobilräkningen.

  Man får ju lite bättre koll på vad man köper med SMS då kanske.

  Men tjänsten borde ju ändå vara valfri

  1. A J 6 år sedan

   Fyller man inte på Plånboken så dras det alltså från kontokortet, om man har gett sitt medgivande till det!

  2. marie 6 år sedan

   har man swedbank går det inte att regga sitt visa eller maestro för den banken vill man använder E-KORT… och det gäller som längst 3 månader… XD så nej den nya tjänsten suger rövluva enligt mig. fy fan.

 15. Fredrik 6 år sedan

  Jag misstänker att ni kommer att tappa mig som mobilkund, efter 15 år, på grund av denna ändring. Det som troligen kommer att hända är att. 1) jag skaffar inte appen. 2) jag glömmer busskortet. 3) jag kan inte köpa en behövd SMS biljett. 4) jag blir förbannad och säger upp mitt abonnemang i vredesmod.

 16. Lena Alm Stävlid 6 år sedan

  Tar Telia avgift på mina transaktioner om jag använder mobil plånbok?
  Om jag t ex köper en bussbiljett för 25:-, tas det 25:- från mitt saldo då,eller blir det ex 25:xx kr?
  //Lena

 17. Mattias 6 år sedan

  Prislista Telia Mobil Plånbok
  0 krTelia Mobil plånbok
  0 krNedladdning av mobilapplikationen (exkl ev avgift för mobildata)
  0 krKontrollera saldo och transaktioner
  3% av beloppet, minimum 10 krUttag till svenskt bankkonto
  0 krAvsluta Telia Mobil plånbok
  1 krTransaktion från plånbok till plånbok
  0 krKöp av tjänst

  Menar ni där att ni kommer ta 3% eller minimum 10kr per köp?
  Eller vad är det ni syftar på med ”uttag till bankkonto”?
  Innebär att en biljet för 20-30kr helt magiskt blir 20-30 kr…
  Om ni har 100000 kunder som väljer att ha 100kr stående skulle ge ett konto med 10miljoner kr… rätt bra ränta på ett sådant konto…
  Galet…

 18. Appland gör det enkelt att hitta svenska appar till din Android | Smartare Vardag 6 år sedan

  […] varianterna. Du behöver inte registrera dig, och summan för de appar du köper dras från din mobila plånbok eller läggs på […]

 19. marie 6 år sedan

  ps kontantkort är ju nått annat det laddar man ju separat. inget abonnemang man betalar månadsvis precis. utan fyller på när man vill. stockdumt denna nya lag fy fan ja slutar från och med idag att åka buss och att använda allt vad telia heter men.. det är inte telias lag utan konsument lag.. tänk på detta ni som gnäller att det är telias fel. alla abonnemang till ALLA mobiltelefoner måste följa detta. för att kunna betala med sms.. idiotiskt iaf tycker jag dock. det VAR bättre förr.

 20. Telia – eller hur man inte ska behandla sina kunder | Ittankar – Tankar om IT och internet 6 år sedan

  […] betala SMS-biljetter och dylikt utan att använda deras mobila plånbok. Man motiverade detta i ett blogginlägg på sin hemsida genom att hänvisa till de EU-anpassade ändringarna i betaltjänstlagen vilket var […]

 21. Niclas 6 år sedan

  Väldigt seriöst Telia. Ert klipp är borttaget av er själva, men länken finns fortfarande kvar.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Niclas,

   Tack för att du uppmärksammar oss på det. Eftersom tjänsten Telia Mobil Plånbok är ersatt av WyWallet har YouTube-klippet tagits bort men man har missat meddela oss så vi kunde plocka bort det i bloggen. Det gör vi nu.
   Här kan du läsa om WyWallet: http://blogg.telia.se/smartarevardag/2012/06/26/nu-lanseras-wywallet/

   /anna