samsung-galaxy-s2-svart

Vad är en smartphone egentligen?

Det har hänt lite på mobilmarknaden sedan Nokia 3210. Numera finns det lite mer avancerade spel än Snake att spela och färgskärm är inte längre något som bara är Ericsson T68-ägare förunnat. På relativt kort tid har vår syn på vad en mobiltelefon är förändrats helt. De senaste åren har en ny benämning på mobiltelefoner kommit upp, nämligen smartphone.

Samsung Galaxy SII är ett exempel på en smartphone. Den har operativsystemet Android.

Vad är en smartphone egentligen?

En smartphone är en avancerad mobil i gränslandet mellan mobil och dator. Den har ett operativsystem där man har möjligheter att installera mer avancerade program eller appar. Med en smartphone kan man göra betydligt mer än bara ringa och skicka sms. Du kan till exempel maila, använda appar och surfa. Internet är alltså en viktig del av smartphone-användandet. En smartphone ska också ha ett QWERTY eller touch-tangentbord. Ett QWERTY-tangentbord är ett tangentbord med en speciell följd av bokstäver. Så här ser det ut:

Vad är då ett operativsystem?

Ett operativsystem är ett datorprogram som agerar som länken mellan mobiltelefonens hårdvara och de program som du vill använda på din mobil. Man särskiljer på smartphonens tillverkare och leverantören av operativsystemet. Du kan till exempel köpa en smartphone från HTC som använder sig av operativsystemet Android. HTC och Android är alltså två olika aktörer. Du kan också köpa en HTC-mobil fast med operativsystemet Windows Phone. Smartphones från ett märke behöver alltså inte ha samma operativsystem. Dessutom har en del av HTCs telefoner ett eget gränssnitt utöver operativsystemet. Bara för att Sony Ericsson och HTC båda två har Android, betyder det inte att gränssnittet ser likadant ut. Mobiltillverkarna vill förstås ha unika användarupplevelser även om de använder samma operativsystem. Det löser de genom att ha egna gränssnitt.
Apple har sitt egna operativsystem till sina iPhones, det kallas iOS.

Det har som sagt hänt lite på mobilmarknaden, eller ska jag kanske säga smartphone-marknaden? Det här med operativsystem är förstås ingen nyhet som kom med smartphones, men har blivit viktigare och viktigare för oss när vi väljer mobiltelefon.

Är modellen eller operativsystemet viktigast när du väljer smartphone?

Hanna [Smartare Vardag]

jimmie jönsson

En smartphone är en telefon som ofta går sönder :)
Fördelen med iphone är att den får updateringar medans Android är de kört har du 1.6 så kommer du för alltid att ha 1.6 :)

Gamla Nokian har hållt sedan 2006 medans Samsungen jag köpt 2007 gick sönder och HTC jag köpte 2009 gick också sönder samma år :)

Både Samsung och HTC var så kallade smarthphones dessutom fungerade inte Trådlöst samt GPS på Samsungen på den modellen skulle de tydligen vara så :)

Svara
Hanna [Smartare Vardag]

Vad tråkigt att din erfarenhet är att smartphones går sönder i större utsträckning än äldre telefoner. Hör alltid av dig till Telia ifall något går sönder eller inte funkar. Du har ju alltid garanti!

En Android kan också ta emot uppdateringar. Under Om telefonen i Inställningar kan du söka efter nya uppdateringar.

Svara
John Nilsson

En Iphone är en telefon med extremt hög strålning som ingen bör använda! Tyvärr vet inte allmänheten detta. Jag kan tex ej använda en så, tyvärr….Inte för att jag vill heller, finns viktigare saker i livet än att förstöra sin hälsa ….. :P

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>