Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Det här är iWork för iPhone och iPad

7 år sedan

Microsoft Office består bl.a Word, Powerpoint och Excel. Apples motsvarighet heter iWork och består av Pages, Keynote och Numbers. Nu finns även iWork för både iPhone och iPad. Jag har redan nosat på iWork tidigare. Är det värt sina 75 kr per app? Att det bidrar till en smartare vardag för mig skrev jag om i mitt tidigare inlägg så nu tänkte jag gå in lite djupare på vad iWork verkligen kan göra. Som exempel är hela detta inlägg skapat och redigerat i Pages.

Pages
“Ordbehandling är så mycket mer än ord” skriver Apple på sin hemsida. Samtliga applikationer i iWork har stöd för flera typsnitt och justeringar/formateringar såsom flikar, styckesmarginaler, sidmarginaler, lägga till sidhuvuden, sidfötter och sidnummer.

Pages

Att lägga till bilder, tabeller, diagram, objekt och figurer är också enkelt. Bilder kan importeras ifrån appen Bilder, diagram och tabeller etc. finns i flera mallar så det är bara att fylla i data. Dra för att ändra storlek på ett objekt eller en bild och nyp med fingrarna för att flytta dem dit man vill med hjälp av stödlinjerna. Texten anpassar sig automatisk efter bilden, även när man flyttar på den. Tack vare Apple-designade mallar så kan man skapa riktigt snygga brev, rapporter, reklamblad, CV, inbjudningar och mer. Nedan har jag gjort en inbjudan till mitt födelsedagsfirande.


Något som gillas extra starkt hos mig är kompabilitet och Pages har stöd för både Word-dokument och PDF. Vad gäller export så är det väldigt enkelt att dela med sig. Man kan skicka och ta emot filer via e-post, överföra dem via iTunes, via en WebDAV-tjänst, via iDisk eller överföra filer till betaversionen av iWork.com så att vänner och arbetskamrater kan visa och hämta dokument. Det går även utmärkt att skriva ut trådlöst med AirPrint. Pages kostar 75 kr och finns att köpa här. Utforska mer om Pages här.

Keynote
Här finns 12 Apple-desginade teman att starta med. Självklart finns samma lätta hantering av bilder, digram, tabeller etc., som i Pages, men dessutom kan man skapa avancerade visuella effekter för att få liv i sin presentation.

Keynote

Man har full översikt över sina ”diabilder” och kan enkelt redigera/formatera texten, precis som i Pages. Tack vare stödlinjer, som även det finns i Pages, så justeras objekt automatiskt till ex. mittersta punkten i diabilder. Allt justeras automatiskt vilket underlättar arbetet maximalt.

När det sen gäller export/import så finns självklart stöd för PDF samt Powerpoint. Och även med Keynote så kan man kan skicka och ta emot filer via e-post, överföra dem via iTunes, via en WebDAV-tjänst, via iDisk eller överföra filer till betaversionen av iWork.com så att vänner och arbetskamrater kan visa och hämta dokument.

Ett perfekt tillbehör är Apples digitala AV-adapter för att visa upp sin presentation via HDMI-ingång kopplat till ex. en TV. Har man sin iPad inkopplad på detta sätt så kan man dessutom använda sin iPhone som fjärrkontroll, via Wi-Fi eller Bluetooth-anslutning, m.h.a Keynote Remote-appen som kostar 7 kr.

Keynote kostar 75 kr och finns att köpa här. Utforska mer om Keynote här.

Numbers
I Numbers så finns 16 Apple-designade teman. Vid första anblick så var tanken att detta kan bli pilligt vad gäller att skapa regler och uträkningar men tji fick jag. Numbers har ofantligt många funktioner, självklart tar det ett tag att komma in i det, men efter ett tag behärskar man alla formler och regler, riktigt smidigt. Jag använder själv Numbers för min privata ekonomi och den har allt om än mer funktioner, som jag begär.

Numbers

Återigen så finns stöd för PDF samt Powerpoint. Och även med Numbers så kan man kan skicka och ta emot filer via e-post, överföra dem via iTunes, via en WebDAV-tjänst, via iDisk eller överföra filer till betaversionen av iWork.com så att vänner och arbetskamrater kan visa och hämta dokument. Numbers kostar 75 kr och finns att köpa här. Utforska mer om Numbers här.

För mig så är hela iWork värt sina pengar. Om möjligt så saknar jag synkronisering med Dropbox och Google Docs. En lösning kan vara DropDAV, som möjliggör att få access till sin Dropbox just som en WebDav-tjänst så att man kan importera dokument till iWork. Annars så finns även Documents to go, som även den har stöd för både Dropbox och WebDAV, men det är en helt annan historia.

4 Kommentarer

 1. Marcus 7 år sedan

  Ur designsynpunkt har ms Office lyckats bra de senaste åren. Openoffice, libreoffice mfl är enligt mig katastrof. Skulle ens titta åt en betal-app från de.

 2. Det här är Office-paketet på Windows Phone | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] Kalle skrev ju nyligen om iWork, Apples motsvarighet till Microsoft Office. Jag tyckte därför att det inte var mer än rätt att jag nämnde att även Office-paketet finns i mobil version. På min Windows Phone 7-telefon; LG Optimus 7 E900 var Office-paketet förinstallerat. I det finns OneNote, Excel, Word, PowerPoint och SharePoint. […]

 3. Kvällens nyheter från Apple | Smartare Vardag 6 år sedan

  […] iWork, GarageBand och iMovie uppdateras […]

 4. Appar med gester | Smartare Vardag 6 år sedan

  […] om vikten av att gränssnittet anpassas till specifika appar. Att t.ex en ordbehandlare, som t.ex iWork för iPhone/iPad, enbart visar tangentbordet när det verkligen behövs och att t.ex iBooks visar själva boken för […]