Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Alex Vlachos – Ordföranden i juryn för Sveriges nästa appmiljonär

7 år sedan

Alex Vlachos är hjärnan bakom appen iSwap Faces, men också ordförande i juryn för Telias tävling Sveriges nästa appmiljonär. Jag satte mig ned i ett samtal med Alex för att ta reda på vad som rör sig i huvudet på en app-utvecklare. Hur kom han på idén till sin succé-app och vad förväntar han sig av bidragen i Sveriges nästa appmiljonär?

Alex Vlachos bor i USA och jobbar som spel-utvecklare. På fritiden bygger han dock appar och har hittills utvecklat åtta stycken som finns i App Store. Hans största succé är iSwap Faces där man tar ett kort på två personer som man sedan byter ansikte på. Ni såg ett exempel på mig och Alex igår.

Hur kom du på idén till iSwap Faces?
– Jag och några kompisar satt och skrattade åt en foto-app och då kom jag på idén att jag ville göra en egen app som fick oss att skratta lika mycket. Det tog ungefär en timme och sedan hade jag kommit på idén till iSwap Faces. Det var lite som tävlingen Appmiljonären faktiskt. Jag satte mig ned och försökte komma på en bra idé till en app. Jag kom på idén till iSwap Faces på en torsdag och tre dagar senare, på söndagen, så skickade jag in min app till Apple.

Trodde du att appen skulle bli en sådan succé som den blivit?
– Man tror väl att varje idé man får kommer bli en succé, men med iSwap Faces hade jag en extra bra känsla i magen. Efter att jag utvecklat den på helgen tog jag med mig den till jobbet på måndagen. Jag hade inte berättat om min idé för någon utan tog bara fram iPhonen och testade appen på två kollegor. När jag visade kortet på dem, där jag bytt deras ansikten med varandra, låg de på golvet och tjöt av skratt. Det var en bra bekräftelse på att jag tänkt rätt.

Varför började du utveckla appar?
– Det var nästan som i Appmiljonären. Alla har en idé! Min familj och mina vänner kom ständigt på roliga idéer till appar, men de hade ingen bland dem som kunde utveckla idéerna åt dem. Då frågade de mig om jag inte skulle kunna lära mig hur man gör. Så jag köpte en iPhone och en Mac och började sätta mig in i systemet.

Vad gör dig till en bra ordförande i juryn för Sveriges nästa appmiljonär?
– Haha! Jag tror att min erfarenhet som app-utvecklare kvalificerar mig till det här jobbet. Nej, men seriöst så tror jag att jag kommer ha nytta av att jag utvärderar mycket appar på daglig basis. Många utvecklare gör bara en app som de laddar upp i App Store, men jag försöker skapa en förståelse för hela processen. Jag försöker alltid att undersöka målgruppen och marknaden.

Vilken är din favorit-app?
– Åh Gud, vad svårt. Jag är nog en ganska tråkig användare av iPhone egentligen. Jag läser nyheter, twittrar och kollar Facebook, men jag tycker också mycket om FatBooth. Den första gången jag använde FatBooth tänkte jag: varför kom inte jag på den här idén först?

Vad måste en bra app innehålla?
– Viktigast för mig är  att appen ska vara lätt att förstå. När man öppnar den första gången ska man snabbt förstå hur den funkar och vad den går ut på. Helst tycker jag att man ska förstå den bara genom att se bilden och läsa texten i App Store. Jag orkar själv aldrig läsa beskrivningen, utan vill förstå direkt vad det är för app.

Vad kommer fånga ditt intresse bland bidragen?
– Jag hoppas att vi hittar en app som ändrar vår syn på hur man kan använda sin iPhone och iPad. Sedan kommer jag leta efter appar som man direkt känner ett ha-begär efter. Man ska när man ser den eller läser om den direkt känna att den här appen måste jag ha NU!

Håll utkik här på bloggen för vi kommer även intervjua de andra jurymedlemmarna i Sveriges nästa appmiljonär.
iSwap Faces kostar 15 kr och finns att hämta här.

Läs mer på telia.se/appmiljonar

2 Kommentarer

  1. Dennis Larsson 7 år sedan

    Svinbra intervju,go Hanna!

  2. Hur går det med era app-idéer? « iPhone 7 år sedan

    […] Jag hoppas att ingen har missat all bra reklam för tävlingen som dykt upp den senaste tiden. Jag har bland annat sett stora planscher på telefonkiosker och busshållplatser, plakat i kollektivtrafiken, banners på hemsidor och förstås tv-reklam. På tv går reklamen med Alex Vlachos, skapare av appen iSwap faces. Jag var där under inspelningen och kollade in hur det hela gick till. Hunden som byter ansikte med Alex i reklamen låg och sov så sött i trapphuset när jag kom dit. Ni missade väl förresten inte intervju med Alex Vlachos? […]