Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Framtidens mobiltelefoner

8 år sedan

Det var inte länge sedan som du trodde att du inte skulle kunna klara dig utan väckarklockan eller att du skulle kunna sköta dina bankärenden, titta på de senaste filmerna och fjärrstyra hemlarmet med hjälp av mobilen. Idag är det verklighet.

Det var inte länge sedan som du trodde att du inte skulle kunna klara dig utan väckarklockan eller att du skulle kunna sköta dina bankärenden, titta på de senaste filmerna och fjärrstyra hemlarmet med hjälp av mobilen. Idag är det verklighet.

Mina kollegor har blickat in i framtiden för att se vad som händer med våra älskade mobiler härnäst.

Läs nedan några av tekniktrender som inom kort finns i en mobiltelefon nära dig:

Böjbara skärmar
Skärmtekniken OLED ger inte bara fantastisk bildkvalitet utan också möjlighet att göra skärmarna böjbara. På sikt kan detta ge oss telefoner med skärmar som kan vikas ut för att när en större display behövs – och sedan vikas ihop igen för att passa i fickan. Riktigt så avancerade telefoner får vi nog vänta några år på, men redan vid årsskiftet beräknas Samsung släppa sin första böjda smarttelefon och intensiva rykten gör gällande att även LG har en modell på gång.

Projicerad verklighet
Garmins HUD-enhet som projicerar ett lager med köranvisningar direkt på bilens vindruta är ett bra exempel på möjligheterna med projektion. Ett annat är virutella tangentbord som projiceras mot valfri yta närhelst behovet uppstår, så att du enklare kan skriva in text i din telefon.

3D-mobiler
3D blev inte den succé som tv-industrin hade hoppats på. Men tekniken kan komma på bredare front i mobila enheter framöver – och där finns egentligen hur många användningsområden som helst. Vad sägs om en IKEA-bruksanvisning i tredimensionell form direkt i din mobil? Eller en 3D karta över staden du befinner dig i på weekendresa?

Slipp sladdar
Att ladda utan sladd är redan etablerad teknik, men sannolikt blir det standard för alla mobila enheter inom bara några år. Så snart kan vi slippa sladdar – eller åtminstone den dagliga hanteringen av dem.

Mobilen som fjärrkontroll
Att hantera hemlarm och lås via en app i telefonen är vardagsmat för många. Nu utvecklas andra delar av hemmiljön i samma riktning. Philips erbjuder smartphonestyrda lampor och Logitech har ersatt sin multifjärrkontroll med en app. Samtidigt görs försök med smarta bostäder, där allt från övervakning till värmereglering och vattnet i badkaret sköts i mobilen via en app. Utvecklingen påskyndas av megatrenden att förse alla möjliga produkter med internetuppkoppling.

Känn på kvaliteten
Ny forskning från KTH visar att människans fingertoppar kan känna skillnader i ytstrukturer med förbluffande precision. Det öppnar för tekniska applikationer som lämpar sig väl för mobiltelefoner. Tänk dig exempelvis en skärm som kan gestalta olika strukturer och ytskikt, så att du kan ”känna på kvaliteten” på tröjan innan du klickar på köp-knappen.

4G förändrar allt
Den nya tidens nät är skräddarsytt för att hantera data. Detta öppnar för nya lösningar som kräver snabb datatrafik, inte minst i kommunikationen mellan två maskiner. Trafikapplikationer som varnar för halka och realtidskontroll av din elförbrukning är ett tänkbart användningsområde. Det så kallade ”Internet of things”, där det går att koppla upp sig mot det flesta prylar, har förmodligen gått från vision till verklighet inom tio års tid.

Bättre batteri
Smarta telefoner är bra till mycket, men måste laddas ofta. Det är ingen överdrift att påstå att utvecklingen på batterisidan halkat efter utvecklingen av annan hårdvara. Och även om svunna tiders veckolånga standbytider sannolikt är något vi inte lär få uppleva igen, så kommer vi få se bättre batterier i framtiden – större skärmar och snabbare processorer till trots.

En sak är säker, att det krävs täckning utanför stora städer för att kunna använda framtidens mobiltelefoner. Här kan du läsa mera om ”Nya möjligheter med fiber”.

Vi hörs snart igen

Catherine

4 Kommentarer

 1. Framtidens mobiltelefoner – Nya superskärmar | Bättre Affärer 8 år sedan

  […] var i tisdags som jag skrev om framtidens mobiltelefoner och samma dag läste jag i Dagens Nyheter om att Apple kommer att lansera i slutet av nästa år, […]

 2. David 8 år sedan

  Utan ett så kallat ”flat rate abonnemang” så är 4G tämligen värdelöst. Det räcker med att se en film så är surfpotten slut och sen är man nere på samma horribla hastigeter som de gamla 28k modemen, då är det totalt meningslöst att ens försöka surfa på moderna sidor. Att Telia, som varit drivande inom IT och den mobila utvecklingen nu väljer att bromsa utvecklingen är tråkigt att se. Våga ta det första steget och inför flat rate abonnemang för era privatkunder och led Sverige framåt i den trådlösa IT-utvecklingen!

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej David! När man väl använder mobila tjänster så vill man givetvis att det ska gå snabbt och smidigt. Det möjliggör 4G-nätet, som vi nu satsar på att bygga ut i hela landet. För att skapa ekonomiska förutsättningar för att fortsatt kunna göra sådana investeringar är det viktigt att det finns en koppling mellan det du förbrukar och betalar. Därför innehåller surftjänsten en viss mängd data. Du kan välja att surfa så mycket du vill, men förbrukningen är kopplad till kostnaden. Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta investera i nya tjänster och nät. Om man tittar mycket på film och förbrukar mycket data rekommenderar vi att ha en fast anslutning via fiber eller ADSL, och använda det mobila bredbandet som ett komplement. //Marcus

   1. David 8 år sedan

    Hej Marcus och tack för svaret! Jag förstår att det är Telias strategi, den delas av de andra svenska operatörerna vilket gör att man som kund inte har något val, i Sverige ska tilläggas. Men det verkar fungera med ”flat rate abonnemang” i andra delar av världen och av någon anledning fungerar det även för Telia, fast bara när det kommer till företagskunder (om ni inte ändrat på det). Min poäng är med detta som bakgrund att Telia borde ändra sin strategi och även släppa in privatkunder på ”flat rate marknaden”. Det handlar mer om val av väg än om tekniska utmaningar i detta fall. Kan man ta höjd för surfkostnaderna i abonnemangspriset för företagsmarknaden så kan Telia givetvis ta höjd för surfkostnader hos sina privata kunder också och på så sätt skapa ett kapital för framtida investeringar. Detta utan att förstöra surfglädjen hos sina kunder genom att sänka hastigheten så att det knappt går att läsa en dagstidning. Det går om man vill! 