Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Digidel: Alla ska med!

8 år sedan

Tänker börja denna vecka med att inspirera dig med positiva ”nyheter” och tankar. Positivitet och leenden tycker jag är bra. Crazy, I know 🙂

Har du någon vän eller släkting, eller kund för den delen, som inte känner sig så bekväm eller insatt i detta med ”den nya tekniken”, och då tänker jag i riktning av smartphones och digitala ”plattformar”, eller helt enkelt, Internet?

Jag skrev förra månaden detta inlägg kopplat mina möten med flertalet företagare, varav många inte alls är bekväma med eller kunniga i hur bäst nyttja den moderna tekniken för att stötta sina företag. Vilka outnyttjade vägar för att förbättra och säkra svensk företagsamhet!

Därför blev jag glad när jag nyligen hörde talas om Digidel som är ”En kampanj för digital delaktighet i Sverige”.

Vid kampanjstarten 2011 stod 1,5 miljoner svenskar utanför Internet. Digidel har som mål att ytterligare 500 000 svenskar innan slutet av 2012 ska bli digitalt bevandrade, och de har följande motto:

 • Digital delaktighet är ett krav för en väl fungerande demokrati
 • Alla invånare i Sverige ska ha möjlighet att vara digitalt delaktiga
 • Kunskap om hur man gör är viktig för digital delaktighet
 • Användbarhet och tillgänglighet för alla är viktiga faktorer för digital delaktighet
 • Många kan hjälpa många att bli digitalt delaktiga
 • Digital delaktighet är en angelägenhet för alla i samhället

För mig som privatperson träffar detta helt rätt. Har själv nyligen fått två mostrar att (äntligen) kunna skicka SMS. Och en av dem har även bytt upp sig till en smartphone, och är därmed nu även kontaktbar via mejl. En företagare har jag hjälpt med Facebook för att förbättra företagets kontaktvägar för att nå ut med sina budskap.

Det känns tryggt, inspirerande och roligt att fler kommer med och kan vara delaktiga av ”den nya världen”, och därmed, förhoppningsvis, får sina liv förenklade, och förbättrade. Och Sverige att utvecklas hållbart.

Det är en av anledningarna till jag tycker att det är meningsfullt att arbeta för TeliaSonera: vår affärsidé är att ”erbjuda nätanslutning och telekommunikationstjänster som hjälper människor och företag att kommunicera på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt.” Kommunikation människor emellan är grunden för alla (välfungerande) samhällen, och relationer.

Har du några bra tips och erfarenheter runt att hjälpa andra att ”komma med”?

Må gott,

LG

2 Kommentarer

 1. Sociala medier fortfarande i startgroparna | Bättre Affärer 8 år sedan

  […] sociala medier ännu är långt ifrån en självklarhet att nyttja för företag. Vidare skrev jag här om Digidel och detta initiativ som syftar att minska den s.k. digitala klyftan kopplat Internet i […]

 2. Studie: Genomtänkt nätnärvaro ökar intäkter markant | Bättre Affärer 7 år sedan

  […] som Näringsdepartementet arbetat fram för Sverige. Kommer du ihåg mitt inlägg när jag skrev om Digidel, som syftar till att alla invånare i Sverige ska vara digitalt delaktiga? Och ett av mina mest […]