Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

”Jag bryr mig inte om människor och vill helst jobba ifred!”

12 år sedan

Skulle du anställa eller vilja jobba med en person som i sin ansökan skriver: ”Jag är blyg och inte särskilt intresserad av människor, men duktig i mitt yrke.”?

Min gissning är att det vanligaste svaret förmodligen skulle bli nej tack. Om inte annat så för hur denna person skulle passa in med och bland sina kollegor.

Jag läste nyligen en artikel om Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i psykologi vid Helsingfors universitet, som släppt sin senaste bok, ännu inte översatt till svenska: Socialitet och sociala färdigheter. I boken fastslås att social kompetens är en bubbla, och det är en myt att sociala medarbetare ger en bättre arbetplats. Det är istället den rena yrkeskunskapen som måste uppvärderas.

Vi har nog alla läst de jobbannonser där man ska ha många bollar i luften, engagemang, social kompetens, intresse för människor etc. Det har väl snarare blivit norm att den sociala förmågan är av stor vikt. Och misstolka mig inte, jag ser heller inte att det skulle vara direkt lyckat med asociala beteenden.

Särskilt inte om man ska arbeta som Community Manager kopplat budskap och relationsskapande interaktion i sociala medier. Jag är mycket tydlig med att de personer vi inom Telia tillsätter som kommunicerar via t.ex. våra Facebook eller Twitter-sidor måste ha en ”social ådra” och genuint intresse för att skapa relationer. Det är som sagt en transparent relationsskapande dialog vi är ute efter. Givetvis också med fackkompetens inom sitt yrke som bas. Det ena behöver dock inte utesluta det andra.

Dagens Media skrev nyligen i en artikel att: ”Sociala medie-anhängarna är de mest asociala” vilket kanske kan verka förvirrande kopplat detta. Men den bedömningen får du göra själv.

Kontentan av artikeln dessförinnan, och det som fick mig att göra detta inlägg, är att det istället är och måste vara (yrkes)kompetensen som är avgörande. För min del är det en glädje att arbeta med kollegor som är genuint kompetenta inom sina fackområden. Impress me, blow me away och lär mig något jag inte redan kan. Sedan är det ett STORT plus om människan också kan umgås, och även få mig att skratta. Och det säger jag med emfas.

Vad tycker du? No more Mr Nice Guy? Finns alla förpackade som kunniga samt sociala Kinderegg?

För övrigt märks det att det är höstlov. Mejlen är relativt lugn. Vilket är skönt. Det finns en uppsjö obesvarade att ta hand om.

All for now. Må gott

LG