Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Viktigt om säkerhet då du använder dig av WLAN

11 år sedan

Ikväll kommer Uppdrag Granskning ta upp frågan om säkerheten i trådlösa nätverk. Bl a kommer Håkan Kvarnström, säkerhetschef på TeliaSonera, att svara på frågor som gäller trådlös surf i hemmet, på kontoret och på stan.

Vi har också fått veta att kvällens program troligen kommer att visa hur Telias surfzon (Homerun) på ett hotell avlyssnas. Vi tycker baserat på vad som framkommit hittills att detta riskerar att ge en felaktig bild. Därför skulle jag vilja betona några viktiga saker när det gäller säkerheten och då särskilt när det gäller Homerun.

Säkerheten i Telia Homerun är jämförbar med säkerheten på Internet i övrigt. Kunderna är skyddade mot vissa vanligare attacker ifrån Internet, och ytterligare skydd mellan kunder är också infört i nätet.
Dock är det alltid viktigt att betona att huvudansvaret för säkerheten ligger – som vid all Internettrafik – hos dig som kund. Detta innebär för dig som företagare/anställd att säkra att ni skyddar din terminal (PC, Laptop eller PDA) kan vara på sin plats.

Nätet i sig själv krypterar t ex ingen trafik, så vill man upprätta avlyssningssäkra förbindelser mellan exempelvis en Homerun-site och ett kontors-LAN behövs någon form av VPN-klient (Virtual Private Network). Vill man dessutom ha ytterligare skydd mot s k ”hackers” rekommenderas även någon form av personal firewall. Antivirusprogram är också tillrådligt att ha, som alltid på Internet.

I princip alla förekommande säkerhetslösningar på marknaden fungerar med Telia Homerun. Inom Telia HomeRun samarbetar vi med leverantörer av säkerhetslösningar och VPN-klienter. Inom ramen för samarbetet har Telia HomeRun testat och godkänt ett antal säkerhetslösningar som vi vet fungerar perfekt i HomeRun-nätet.

Vill ni läsa mer om säkerheten på Telia Homerun läs gärna mer här. Ta gärna också chansen att läsa mer om säkerheten i allmänhet för er som företagskunder hittar du här.

Fortsatt trevlig kväll,

Jessica

4 Kommentarer

 1. Hanna 11 år sedan

  Med ett G/On MicroSmart 1GB (smart kort) i Telias egen 3G-USB kan företag säkra sina anställdas distansuppkoppling mot intranät och LAN! Säkrare och Enklare än VPN!

  /H
  http://www.giritech.se

  1. Jessica Levin 11 år sedan

   Hej Hanna,
   Tack för tipset! Jag kan notera att det finns många lösningar för att säkra affärskritisk och känslig information. Marknaden erbjuder en flora av lösningar som fungerar med våra tjänster. Det är i grunden mycket bra. Vilken lösning som är bättre och/eller enklare skulle jag dock vilja låta vara osagt, det beror i stort på vilka behov man har som kund.

   Mvh
   //Jessica

 2. Hanna 11 år sedan

  Med ett G/On MicroSmart 1GB (smart kort) i Telias egen 3G-USB kan företag säkra sina anställdas distansuppkoppling mot intranät och LAN! Säkrare och Enklare än VPN!/Hhttp://www.giritech.se

  1. Jessica Levin 11 år sedan

   Hej Hanna,
   Tack för tipset! Jag kan notera att det finns många lösningar för att säkra affärskritisk och känslig information. Marknaden erbjuder en flora av lösningar som fungerar med våra tjänster. Det är i grunden mycket bra. Vilken lösning som är bättre och/eller enklare skulle jag dock vilja låta vara osagt, det beror i stort på vilka behov man har som kund.

   Mvh
   //Jessica