Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Passion och disciplin, tankar från en Telia-anställd

11 år sedan

Vill du inte läsa någon personlig betraktelse över arbetslivet, sluta läsa nu.

Hur många gånger har du hört; Arbetar du för att leva, eller, Lever du för att arbeta?

Jag tänker inte gå in på just detta uttryck eller djupa det på något sätt, däremot har jag några tankar runt, vi kan kalla det, arbetsglädje, som jag vill stämma av med dig.

Har du läst den omhuldade managementboken, Good to Great – av Jim Collins? Det är en bok som varit i ropet i närmare 10 år och som jag senast tror att det var SEBs VD Annika Falkengren som refererade till i något sammanhang. Där presenteras resultat baserade på undersökningar och empiriska fakta av företag – som blivit exceptionellt framgångsrika, jämfört med likställda. (Det finns många böcker inom detta område, men jag begränsar mig till denna för att slippa sjunga Boktipsets Ninna-na-ni-nannah…)

I den är det tydligt att ”Passion” är av största vikt för att lyckas, och det över tid. Och, ja det är nog något jag till fullo instämmer i. Det berömda halvfulla, halvtomma glaset må så vara, men utan en passion för det man gör så blir nog det mesta ganska platt, eller i värsta fall, dåligt. (Ett aktuellt exempel på passion kan man nog säga att Raphael Nadals vinst och glädjetårar gav uttryck  för i söndags.)

Har full förståelse för att man inte alltid befinner sig på en arbetsplats där man känner att man drivs av en passion, men förhoppningsvis är detta i så fall en övergående anställning.

Inte nog med passion dock. Även parametern ”Disciplin” är av stor vikt. Inte kadaverdisciplin utan, extremt förenklat, ett klart fokus på vad som är av vikt för framgången, och att hålla sig till det. Framgår även att planering är viktigare än planer.

Hur är det när du går till arbetet? För en egenföretagare hoppas jag att passion är en stor part av vardagen, samt även det som ligger till grund för att orka ta itu med de saker som man är mindre road av.

På Telia hade vi under slutet av 90-talet ledningens uppmaning att se till att vi anställda var ”anställningsbara”. Dvs. det var upp till oss själva att säkra att vi hade den kunskap som eftersöktes, och gärna till den milda grad, att våra konkurrenter ville anställa oss. Dessa behov fick man sedan säkra med sin ledare.

Jag tror jag skrev i ett tidigare inlägg att jag ”brinner” för arbete med sociala medier. Alltså, jag kan skatta mig lycklig att ha en ”passion” för det jag arbetar med, men förhoppningsvis även ”disciplinen” att välja och säkra rätt väg och omgivning.

Har du några intressanta resonemang att dela med dig av inom området?

Slutligen, inte för att runda av med en klyscha, men…..vi har ju faktiskt bara ett liv. (Om du inte är Shirley Maclaine dvs.)

All for now. Må gott

LGW

7 Kommentarer

 1. Jan Bergman 11 år sedan

  Hej LG, heg Telia!
  Har själv tagit boken till mitt hjärta då den till skillnad mot många andra baserar sig på lång och djupa akademiska studier och inte tyckande från självutnämnda experter.

  En mycket spännande historia i boken är beskrivningen kring vilka som överlevde som krigsfångar i Korea(Stocksdales paradox). De positiva dog först, därefter pessimisterna. Bäst är att se verkligenheten som den verkligen är men att ha förtröstan att det löser sig med tiden.

  Efter närmare 12 år inom Telia och med TSO:s ”hjälp” nu verksam inom region- och stadskärneutveckling hälsar jag härmed till de som eventuellt känner igen mitt namn med glädje 😉

  Jan Bergman
  Calaicia
  Läs gärna blogg: http://calaicia.wordpress.com

  1. LG Wallmark 11 år sedan

   Hej Jan, vad roligt att du hittade hit, och att du fann ett eget spinn på mina rader. Ja, det han skriver om Korea var onekligen tänkvärt.
   Ser fram emot att få se vart din passion och disciplin leder dig med Calaicia 🙂
   Skön sommar,
   LGW

 2. Jan Bergman 11 år sedan

  Hej LG, heg Telia!Har själv tagit boken till mitt hjärta då den till skillnad mot många andra baserar sig på lång och djupa akademiska studier och inte tyckande från självutnämnda experter.En mycket spännande historia i boken är beskrivningen kring vilka som överlevde som krigsfångar i Korea(Stocksdales paradox). De positiva dog först, därefter pessimisterna. Bäst är att se verkligenheten som den verkligen är men att ha förtröstan att det löser sig med tiden.Efter närmare 12 år inom Telia och med TSO:s ”hjälp” nu verksam inom region- och stadskärneutveckling hälsar jag härmed till de som eventuellt känner igen mitt namn med glädje ;-)Jan BergmanCalaiciaLäs gärna blogg: http://calaicia.wordpress.com

  1. LG Wallmark 11 år sedan

   Hej Jan, vad roligt att du hittade hit, och att du fann ett eget spinn på mina rader. Ja, det han skriver om Korea var onekligen tänkvärt.Ser fram emot att få se vart din passion och disciplin leder dig med Calaicia :-)Skön sommar,LGW

 3. Socialt = Trams eller Utveckling. Eller båda? | Bättre Affärer 9 år sedan

  […] mellanmjölk känns lite ”oengagerat”. (Jag skrev tidigare om just vikten av  passion här.) Detta sagt då vi alla triggas av olika […]

 4. Beröm är bra: App gör dig omtyckt! | Bättre Affärer 8 år sedan

  […] göra bättre affärer så är det många faktorer som måste klaffa. För två år sedan skrev jag detta inlägg om passion och disciplin, vilket är två viktiga parametrar. Men vi har också de s.k. mjuka […]

 5. Så kompetensrustar du dig för ett bättre 2013 | Bättre Affärer 8 år sedan

  […] tal om Flexibilitet skulle jag mycket ödmjukt vilja utbrista; vad var det jag sa! kopplat det blogginlägg som jag skrev 2010; om det egna ansvaret att se till att man är ”anställningsbar”. […]